Joachim/Joakim er et navn fra Bibelen. Dette kommer fra språket hebraisk som var vanlig språk i Israel da hendingene i Bibelen fant sted. Navnet betyr Gud reiser noe/noen opp. Jojakim har vært formen i norske Bibler (fra Bibelselskapet) siden 1858-utgaven, og muligens tidligere. Joachim/Joakim er en eldre form. Formen Jojakim er brukt i Bibelen for at det skal være mer likt det opphavlige hebraiske navnet. Navnet fins i Det gamle testamentet, og kal ifølge kirkelig tradisjon også være navn på faren til Maria (Jesu mor). Dette siste har påvirket bruken av navnet Joakim i Norge i eldre tider.

Sist oppdatert: 25. mars 2019

Så populært er Joachim:

3779 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Joachim i Norge og andre land:

Joakim/Joachim var i bruk i Norge på 1700- og 1800-tallet, mest på Vestlandet og Sørlandet. Vanlig form var Jokum.

Joachim var lite brukt fram til 1970-tallet. Da begynte navnet å øke, og økte særlig raskt fram til en topp på slutten av 1980-tallet og inn i 1990-tallet. Siden har bruken falt. I 2011 var det 41 barn som fikk navnet Joachim. I 2018 var antallet sunket til 9. I tillegg fikk 41 varianten Joakim. Begge skrivemåtene har falt i bruk samtidig.

Joachim var ikke i topp 100 i Sverige i 2018. Det var ikke i topp 50 i Danmark i 2017 eller første halvår i 2018. Joachim var ikke i topp 1000 i England og Wales i 2017. I USA har ikke Joachim vært i topp 1000 på 1900-tallet eller 2000-tallet.

Derfor fungerer Joachim godt nå:

Joachim blir brukt fordi det er et navn med tradisjon, fordi det passer inn blant bibelske navn som har kommet i brukt fra rundt tusenårsskiftet. Og det har godt med vokaler der to står inntil hverandre. Alt dette gjør navn populære nå på 2000-tallet.

Tallet på fødte både med formen Joakim og Joachim var i 2018 bare en firedel av tallet i 2009, og navnet ser ut til å være på vei nedover.

Varianter av Joachim:

Joacim, Joakim, Joaquim, Jojakim, Jokom, Jokum, Kim

Slik uttales Joachim

JO-a-kimm, med trykk på o

JÅ-a-kim er vanlig uttale utenfor Skandinavia

jå-A-chim med trykk på a-en og ch-lyd i flere land, bl.a. på tysk

DSJÅ-a-kim på engelsk

Navn i samme sjanger som Joachim

Adam, Elsa, Filip, Gabriel, Jacob, Jonathan, Kasper, Leah, Lukas, Mikkel, Miriam, Peder, Ruben, Steffen, Tomas, Øivind

Du kjenner Joachim fra:

Pris Joachim av Danmark, fotballtrener Joachim Löw, musiker Joachim Nielsen, filmregissør Joachim Rønning og Joachim Trier, håndballspiller Joachim Boldsen, fotballspiller Joachim Andersen

Jentevariant(er) av Joachim:

Joakime, Kima

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJoel
Neste artikkelJoakim
DEL