Joachim/Joakim er et navn fra Bibelen. Dette kommer fra språket hebraisk som var vanlig språk i Israel da hendingene i Bibelen fant sted. Navnet betyr Gud reiser noe/noen opp. Jojakim har vært formen i norske Bibler (fra Bibelselskapet) siden 1858-utgaven, og muligens tidligere. Joachim/Joakim er en eldre form. Formen Jojakim er brukt i Bibelen for at det skal være mer likt det opphavlige hebraiske navnet. Navnet fins i Det gamle testamentet, og kal ifølge kirkelig tradisjon også være navn på faren til Maria (Jesu mor). Dette siste har påvirket bruken av navnet Joakim i Norge i eldre tider.

Sist oppdatert: 25. mars 2019

Så populært er Joachim:

3792 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Joachim i Norge og andre land:

Joakim/Joachim var i bruk i Norge på 1700- og 1800-tallet, mest på Vestlandet og Sørlandet. Vanlig form var Jokum.

Joachim var lite brukt fram til 1970-tallet. Da begynte navnet å øke, og økte særlig raskt fram til en topp på slutten av 1980-tallet og inn i 1990-tallet. Siden har bruken falt. I 2011 var det 41 barn som fikk navnet Joachim. I 2018 var antallet sunket til 9. I tillegg fikk 41 varianten Joakim. Begge skrivemåtene har falt i bruk samtidig.

Joachim var ikke i topp 100 i Sverige i 2018. Det var ikke i topp 50 i Danmark i 2017 eller første halvår i 2018. Joachim var ikke i topp 1000 i England og Wales i 2017. I USA har ikke Joachim vært i topp 1000 på 1900-tallet eller 2000-tallet.

Derfor fungerer Joachim godt nå:

Joachim blir brukt fordi det er et navn med tradisjon, fordi det passer inn blant bibelske navn som har kommet i brukt fra rundt tusenårsskiftet. Og det har godt med vokaler der to står inntil hverandre. Alt dette gjør navn populære nå på 2000-tallet.

Tallet på fødte både med formen Joakim og Joachim var i 2018 bare en firedel av tallet i 2009, og navnet ser ut til å være på vei nedover.

Varianter av Joachim:

Joacim, Joakim, Joaquim, Jojakim, Jokom, Jokum, Kim

Slik uttales Joachim

JO-a-kimm, med trykk på o

JÅ-a-kim er vanlig uttale utenfor Skandinavia

jå-A-chim med trykk på a-en og ch-lyd i flere land, bl.a. på tysk

DSJÅ-a-kim på engelsk

Navn i samme sjanger som Joachim

Adam, Alf, Anette, Britt, Christophe, Eivind, Elsa, Filip, Gabriel, Gunn, Ivar, Jacob, Jesper, Jonathan, Karl, Kasper, Kirsten, Kåre, Leah, Lise, Lukas, Marte, May, Mikkel, Miriam, Peder, Roy, Ruben, Ruth, Simen, Sindre, Siri, Steffen, Tomas, Torbjørn, Torill, Trym, Vegard, Vetle, Øivind

Du kjenner Joachim fra:

Pris Joachim av Danmark, fotballtrener Joachim Löw, musiker Joachim Nielsen, filmregissør Joachim Rønning og Joachim Trier, håndballspiller Joachim Boldsen, fotballspiller Joachim Andersen

Jentevariant(er) av Joachim:

Joakime, Kima

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJoel
Neste artikkelJoakim
DEL