NavnJentenavnEvangelina

Evangelina

Evangelina

Evangelina

Navnet Evangelina kan bety liten, god + gode nyheter, og passer dermed supert for en ny liten verdensborger. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 236 Sist oppdatert 14.03.22
Evangelina og Evangeline er laget av det latinske ordet evangelium, som vil kjenner som navn på bøker (deler) i Bibelen. Ev- betyr god, og angelium betyr nyheter, altså godt nytt, gode nyheter. Delen -ina, som vi også kjenner som -ine, er opprinnelig en fransk endelse som betyr liten. Det blir lagt til navn for å vise at de er jentenavn. Navnet Evangeline, med -e, har opphav i et dikt fra 1848 av den amerikanske dikteren Longfellow. Evangelina er blitt variant til Evangeline i mange land.

Så populært er Evangelina:

11 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Evangelina i Norge og andre land:

Evangelina og Evangeline er kjent i Norge fra andre halvdelen av 1800-tallet. I 1910-folketellingen er det ført inn 5 Evangeline, og ingen Evangelina. Noen andre finnes tidligere som Evangelina i kirkebøker. Fram til ut på 1900-tallet kan vi regne med at uttalen ofte har vært med -a sist selv om skrivemåten var Evangeline. Dessuten kan skrivemåtene har blitt brukt om hverandre til tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2022 var det 10 jenter/kvinner med Evangelina som første eller eneste fornavn, og 61 Evangeline. Evangelina og Evangeline er mest brukt blant jenter/kvinner med utenlandsk bakgrunn.

I USA var Evangelina i topp 1000 for jenter fra 1926 til 1952.

Derfor fungerer Evangelina godt nå:

Evangelina blir brukt både på grunn av inspirasjon fra utlandet og fra bruk i Norge rundt år 1900. Navnet har lyder som er godt likt. Det er de godt likte stemte konsonant-lydene ng, l og n. Navn med endingen -ina kommet noe i bruk ut over 2000-tallet.

Varianter av Evangelina:

Evangeline

Slik uttales Evangelina

e-vang-e-LII-na, der ng blir uttalt som en ng-lyd

e-vang-ge-LII-na, der ng blir uttalt som en ng-lyd, og med g for seg etter det — uttale særlig på Vestlandet

Navn i samme sjanger som Evangelina

Aimie, Alfinn, Alois, Antona, Aubrey, Avina, Bengta, Bernardus, Bertina, Catherin, Chintana, Delara, Dominica, Dreng, Eleanore, Elira, Ellev, Eugenia, Eyra, Felicidad, Felisa, Gelius, Gianfranco, Gwendolyn, Irisa, Lobelia, Maeve, Mikine, Nathalie, Paulin, Sønnev, Tineke, Villem

Du kjenner Evangelina fra:

Musiker Evangelina Mascardi, modell Evangelina Anderson, skuespillere Evangelina Elizondo, Evangelina Cavoli, Evangelina Martínez og Evangelina Salazar, politiker Evangelina García Prince, sanger og låtskriver Cecilia (Evangelina Sobredo Galanes)

Guttevariant(er) av Evangelina:

Evangelos

Relaterte lister:

Bibelnavn
Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: