Navnetrender varer som regel ett til tre tiår, og noen ganger enda lenger. Dermed vil man ikke se store endringer fra år til år, men heller gradvis over tid. Her er trendene navneforsker Ivar Utne tror kommer til å dominere framover.

Sist oppdatert: 10. juli 2020

Navnetrender kan beskrives som bølger – de begynner i det små, bygger seg opp til en topp og avtar gradvis igjen. Akkurat nå mener navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen at det er 7 trender som gjelder. Les om dem i artikkelen under:

Men hvilke trender er det som vil gjelde framover? Noen trender vil nok fortsette en god stund framover, mens andre vil endre seg eller komme til. Her er Utnes spådommer:

1. Færre navn med to vokaler inntil hverandre

Vi har en god stund nå vært glad i navn med to vokaler inntil hverandre, som i populære navn som Amalie, Olivia, Matheo og Liam. Men nå ser trenden ut til å avta noe. Det vil også være utskifting av navnene som hører til denne trenden, slik at nye navn med to vokaler inntil hverandre overtar.

Utne har tro på Arian, Milian, Theo, Leo, Leon, Livia, Nelia, Milea, Elea, Aria, Othilie, Viola og Amelia.

2. L og m vil fortsatt være populære konsonanter

Helst l for gutter og både l og m for jenter. Dette er stemte konsonanter som glir lett i munnen og som klinger godt i ørene våre nå. Trenden har vart lenge, og ser ikke ut til å gi seg med det første, skal vi tro Utne. M for gutter er imidlertid i ferd med å bli mindre populært.

Utne har tro på Elida, Elea, Liva, Liv, Iselin, Leona, Mali, Olivia, Selma, Amelia, Vilja, Alvin, Ville, Luka, Vilmer, Emmanuel og Ludvig.

3. Mer bruk av myke stopplyder for jenter og harde for gutter

Noen konsonanter gir en stopplyd i munnen. Vi deler dem opp i myke (stemte) og harde (ustemte) ut fra om stemmebåndene vibrerer eller ei når vi sier dem. De myke stopplydene er b, d og g og er nå, og vil fortsatt være typiske i jentenavn, mens de harde stopplydene p, t og k oftere ses i guttenavn.

Utne har tro på Iben, Saga, Frida, Ada, Ragna, Ovidia, Benedikte, Jesper, Jeppe, Tallak, Konrad, Ulrik, Alrik og Emrik.

4. Færre stavelser og færre konsonanter

Siden 1990-tallet har lengden på navn blitt kortere. Det er særlig antall konsonanter som har sunket, men mange har også valgt veldig korte navn. Trenden begynte rundt år 2000 og gjelder fortsatt. Men vi kan også se tendenser til at folk velger enten/eller – enten veldig korte navn eller veldig lange navn.

Utne har tro på Ella, Ada, Hedda, Aria, Erle, Eva, Luna, Dina, Vega, Edel, Tone, Liam, Iver, Isak, Even og Jone.

5. Mer bruk av navn med trykk på første stavelse

Hvor man legger trykket i navnene er også noe som varierer med trender. For 100 år siden var det vanlig med trykk på første stavelse, og nå på 2000-tallet gjelder det igjen. Men i siste halvdel av 1900-tallet var trykket gjerne lengre ut i navnene.

Utne har tro på Iben, Frida, Ada, Tuva, Vilja, Ellinor, Erle, Abel og Anton.

6. Mer bruk av jentenavn som slutter på i-lyd.

For rundt 100 år siden var det populært med engelske navn som sluttet på i-lyd, enten skrevet med i, ie eller y. Nå er trenden tilbake, og Utne tror den vil øke. Nordiske navn med i-lyd kommer også med i denne trenden.

Utne har tro på Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ellie/Elly, Fanny, Astri og Sigrid.

7. Mer bruk av guttenavn som slutter på o-lyd.

Vi inspireres i stor grad av utenlandske navnetrender, og o-lyd i slutten av guttenavn er vanlig i flere land ved Middelhavet, som Spania og Italia, men også i Europa generelt. O til slutt er også vanlig i en del engelske kortformer av kjente navn. Matheo er eksempel på et navn som kom tidlig i bruk i denne trenden, og vi ser nå at flere andre navn med o til slutt øker i bruk.

Utne har tro på Hugo, Ivo, Viggo, Otto, Neo, Theo, Leo og Ailo.

8. Mer bruk av sjeldne nordiske navn

Bruken av nordiske navn var stor på nesten hele 1900-tallet, men sank mot slutten. Siden 2010 har bruken igjen økt, men det er særlig sjeldne nordiske navn mange ønsker å lete fram igjen til bruk nå.

Utne har tro på Nanna, Elida, Gyda, Eir, Eira, Roskva, Urd, Helje, Finn, Gard, Even, Svale, Velle, Narve, Alve, Alvar, Reier, Reiel, Andor, Ve, Vilje og Ægir.

9. Mer bruk av sjeldne navn fra Bibelen

Bibelbølgen for navn, særlig guttenavn, har vart lenge. Men nå jakter mange foreldre på mer sjeldne bibelske navn som kan overta for navn som Lucas, Thomas, Leah og Maria som har vært populære lenge.

Utne har tro på Gabriel, Samuel, Joel, Aron, Adam, Rakel, Magdalena, Rut/Ruth og Eva.

Les også:

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSergio
Neste artikkelIsolde
DEL