Leano

Leano

Leano

Navnet Leano er blant annet populært i Sveits.
Av Babyverden 285 Sist oppdatert 25.09.23
Leano har blitt til som gutteform av jentenavnet Leana, særlig i Italia og Sveits. Leana har flere opphav på blant annet fransk og italiensk, og i Sveits. Det har blant annet blitt til av Lea/Leah. Tillegget -na betyr liten, eller det kan ha blitt langt til av andre grunner. Navnet Lea er kjent fra Det gamle testamentet. Det er ikke sikkert hva Lea betyr, men man tror det betyr ku. I samfunnet der navnet først ble tatt i bruk, var en ku verdifull eiendom. Navnet Lea blir også forklart med sliten eller matte øyne – tegn på et slitsomt familieliv. Léana er også brukt som kortform av det rumenske og russiske jentenavnet Ileana, som er form av Helena. Helena er et gresk navn som betyr strålende eller skinnende. Leana kan også ha blitt til av et retroromansk ord som betyr løvinne (hunn-løve). Retoromansk er et romansk språk, som er mest kjent som ett av de offisielle språkene i Sveits. Leano er også etternavn. Grunnen er at fornavn uten ekstra ending for noen hundreår siden ble tatt i bruk som etternavn i flere land i Europa. Det er på en måte som tilsvarer sen-navn i Norge.

Så populært er Leano:

I 2022 var Leano på 10. plass i Topp 100 guttenavn i Sveits 2022.

Bruk av navnet Leano i Norge og andre land:

Leano har trolig ikke vært brukt som fornavn i Norge foreløpig.

Den 01.01.2023 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Leano som første eller eneste fornavn. På samme tid var det 5 med Leano som etternavn.

I Sveits var Leano på 10. plass for gutter i 2022.

Derfor fungerer Leano godt nå:

Leano kan bli brukt fordi det har mange lyder som er godt likt. Navnet har de mye brukte stemte konsonantene l og n. Det har to vokaler inntil hverandre i ulike stavelser (ea). Guttenavn som slutter på -o har kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, slik som Matheo, Leo og Theo.

Varianter av Leano:

Leàno, Liano

Slik uttales Leano

le-A-nå

le-A-no

Navn i samme sjanger som Leano

Adeleh, Akilles, Aleksis, Alexius, Andrin, Anouk, Arle, Celene, Cleng, Eilei, Ellena, Gian, Gilles, Hellek, Janelle, Jaron, Karle, Kleo, Laurin, Leian, Lemuel, Lenya, Lester, Levon, Loris, Madlen, Malea, Marcelle, Milene, Neville, Nevio, Oleana, Pille, Salema, Solene

Jentevariant(er) av Leano:

Helena, Helene, Ileana, Lea, Leah, Leana, Leia, Leja, Lia, Liana, Lija, Lya

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på o
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Topp 100 guttenavn i Sveits 2022

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: