Veronika

Veronika

Veronika

Veronika, Veronica og Weronika er alle i bruk i Norge, og det svinger litt hvilket som er mest brukt. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1191 Sist oppdatert 03.07.19
Veronika har spredt seg til blant annet Norge fra den latinske formen Veronica. Det latinske navnet har opphav i det greske Berenike, som igjen har opphav i et makedonsk navn. Navnet betyr hun som gir seier.

Så populært er Veronika:

1720 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Veronika i Norge og andre land:

Veronika var brukt for noen få jenter i deler av i Norge på 1700- og 1800-tallet. Samlet for flere skrivemåter var det 11 jenter/kvinner i Norge i 1801, 2, i 1865 og 9 i 1910, men 4 av de siste var født i Tyskland.

Veronika og Veronica har særlig blitt brukt fra 1970- til 1990-tallet. Mer enn dobbelt så mange har fått skrivemåten med c som med k i andre halvdelen av 1900-tallet og senere. Færre har fått skrivemåten Weronika. Det er vanlig polsk skrivemåte, og gjelder helst jenter med bakgrunn i polske familier.

De siste 10 årene har mellom 5 og 15 barn i året fått navnet Veronika. I 2018 var antallet 7. I tillegg fikk 4 barn navnet Weronika. Færre enn 4 barn og kanskje ingen fikk navnet Veronica det året.

Veronika er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, men Veronica er på listene i England og USA og har vært høyt oppe i Italia. Weronika finnes høyt på listen i Polen.

Derfor fungerer Veronika godt nå:

Veronika og varianter blir nok helst fordi foreldre liker klangene. Det er forholdsvis mange vokaler i navnet, og det har de tydelig stemte konsonantene v og n. Dessuten bidrar familier med polsk bakgrunn trolig med en tredel eller mer (helst Weronika), med bakgrunn i sin navnetradisjon.

Bruken av Veronika og varianter har sunket ut over 2000-tallet, og har siden 2015 samlet ligget rundt 15 fødte i året.

Varianter av Veronika:

Benenice, Berenice, Berenike, Bernice, Nika, Veronica, Veronicha, Véronique, Weronika

Slik uttales Veronika

ve-ROO-ni-ka, er norsk og skandinavisk uttale

ve-RÅÅ-ni-ka er vanlig uttale i mange land utenfor Skandinavia

Navn i samme sjanger som Veronika

Agnieszka, Albert, Andrius, Carina, Christin, Ebba, Fillip, Frank, Gina, Grim, Gunilla, Gøril, Hailey, Halvar, Halvard, Isabelle, Jakob, Jon, Kirsten, Konrad, Lykke, Madelen, Maria, Mariell, Mikael, Milla, Petra, Rachel, Ronald, Ruth, Serhiy, Stella, Tilde, Viljar, Yvonne, Zuzanna

Du kjenner Veronika fra:

Skuespiller Veronika Flåt

Relaterte lister:

Bibelnavn
Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: