Andaras er nordsamisk form av Andreas og Anders. Andreas er et bibelsk navn. Navnet er gresk og hoveddelen ander betyr menneske og mann. Resten av navnet er en gresk bøyingsending. Det finnes flere nordsamiske varianter, som Ande, Andde og Ante.

Så populært er Andaras:

Bruk av navnet Andaras i Norge og andre land:

Andaras har vært i bruk i nordsamisk på 1800-tallet, og da først og fremst muntlig, mens de samme personene oftest har vært registrert skriftlig som Andreas og Anders.

Den 01.01.2022 var det i Norge under 4 og minst 1 gutt/mann med Andaras som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Andaras godt nå:

Nordsamiske navneformer har blitt tatt mer i bruk for barn fra sent på 1900-tallet, først og fremst i familier med nordsamisk bakgrunn. For Andaras kan bruken i den samiske barnefortellingen Čoavva-Andaras også inspirere. Der er Čoavva etternavn og Andaras fornavn, som er tradisjonell (og muntlig) nordsamisk rekkefølge for navn.

Varianter av Andaras:

Andde, Ande, Anders, Andreas, Ante, Antti

Slik uttales Andaras

AAN-ta-ras, der t-en har uttale uten pust sammen med t-uttalen (ulikt norsk), eller vi får samme uttale med å uttale d ustemt (uten at stemmebåndene vibrerer)

Navn i samme sjanger som Andaras

Adrean, Annalea, Anta, Arvand, Asslat, Christianna, Davvet, Eljas, Erke, Evyann, Gieril, Gullan, Gunna, Gutnel, Ingir, Ivvar, Jahan, Joavnna, Johanas, Kanitha, Laara, Mardan, Marget, Margget, Neila, Nejla, Nillas, Oleanne, Ranni, Ristiinna, Sanny, Sofe, Stefhan, Sööfe

Du kjenner Andaras fra:

Figuren Čoavva-Andaras i en samisk fortelling (med Čoavva som etternavn og Andaras som fornavn),

Jentevariant(er) av Andaras:

Andrea, Andrine

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSööfe
Neste artikkelRistiinna
DEL