Ruta

Ruta

Ruta

Ruta er både et bibelsk navn og et naturnavn.
Av Babyverden 158 Sist oppdatert 07.07.22
Ruta har to helt ulike opphav som jentenavn. Det er blant annet en form av Rut (Ruth). Rut er et jentenavn fra Bibelen og fra språket hebraisk. Navnet blir helst forklart med betydningen venn, men en vet ikke dette sikkert. På litauisk har navnet Rūtà dessuten blitt tatt i bruk fra det opphavlig latinske ordet ruta, som er planter i den såkalte rute-familien. Det er blant annet krydderplanter. Ruta er også etternavn blant annet med opphav i Italia og Polen. I begge land var det opphavlig tilnavn (i tillegg til fornavnet) for folk som bodde i et område med ruta-planter. I Polen kan det også opphavlig ha vært kallenavn for noen som luktet som ruta-planter eller hadde sterk lukt.

Så populært er Ruta:

302 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Ruta i Norge og andre land:

I Norge kom Ruta i brukt som en variant av Rut fra sent på 1800-tallet. Men det har særlig kommet mye i bruk med innvandring fra Litauen siden sent på 1900-tallet. I Litauen blir navnet Ruta brukt både med opphav i planten og i navnet Rut.

Den 01.01.2022 var det i Norge 290 jenter/kvinner med Ruta som første eller eneste fornavn. Ruta var da på 794. plass, blant jente-/kvinnenavn i befolkningen i Norge. Samtidig var det 10 personer med Ruta som etternavn.

Derfor fungerer Ruta godt nå:

Ruta blir sannsynligvis mest brukt med bakgrunn fra Litauen. Siden navnet blant annet er hentet fra et ord for en plante, passer det også for dem som vil ha navn fra naturen. Det kan også bli brukt som en variant til Rut og Ruth.

Varianter av Ruta:

Rut, Ruth, Rutt, Rutta, Ruut

Slik uttales Ruta

rota

RUU-ta

Navn i samme sjanger som Ruta

Abd, Adina, Algimantas, Ananias, Arunas, Batseba, Domas, Emina, Grazina, Hodan, Jonah, Josva, Kristaps, Marthine, Matas, Mirjam, Phebe, Ramunas, Roksana, Ryan, Salman, Salomo, Saule, Stefanija, Sumaya, Tamas, Vaiva, Viktoras, Vilmantas, Vygantas, Zeinab, Zydre

Du kjenner Ruta fra:

Svømmer Rūta Meilutytė, skuespillere Ruta Gedmintas, Rūta Loop og Ruta Lee, politiker Rūta Grinevičiūtė-Janutienė, kunstner Ruta Jusionyte, sangere Rūta Ščiogolevaitė og Ruta MUR, forfattere Rūta Vanagaitė og Ruta Sepetys

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Naturnavn
Navn inspirert av blomster, planter og trær
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: