Mass

Mass

Mass

Navner Mass kan ha flere ulike opphav.
Av Babyverden 469 Sist oppdatert 03.10.23
Mass er en norsk form av Mats. Mats er en svensk og norsk form av Mattias fra Bibelen, som var den nye apostelen da Judas ble skiftet ut. Mattias har samme opphav som Matteus, en av de 12 disiplene, og forfatteren av Matteus-evangeliet. Mattias og Matteus betyr gave fra Gud. Mass er også etternavn. Det kommer fra Mass som kortform av Thomas. Denne bruken av Mass har blitt til etternavn blant annet på tysk og nederlandsk. Thomas er et bibelsk navn som betyr tvilling. Etternavnet Mass kan også komme fra yrkesbetegnelse for noe som drev med mål og vekt, fra det tyske ordet Mass, som betyr, mål. Dette er siste er særlig en jødisk bruk i Europa.

Så populært er Mass:

20 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Mass i Norge og andre land:

Mass har vært brukt som norsk, svensk og dansk talemålsform av Mats og Mads siden 1500-tallet. Det har også vært brukt i skrift, særlig på 1700- og 1800-tallet, og kanskje også før. I 1920-folketellingen var det 27 gutter/menn som het Mass.

Den 01.01.2023 var det 20 gutter/menn med Mass som første eller eneste fornavn, og 26 med Mass som etternavn i Norge.

Derfor fungerer Mass godt nå:

Mass kan bli brukt fordi det har gammel norsk tradisjon. Navn som begynner med Ma- har vært mye brukt siden sent på 1900-tallet, blant annet med navn som Marius, Mathias, Markus, Magnus, Martin og Malin.

Varianter av Mass:

Mads, Matas, Mateo, Matheo, Mathias, Mathis, Mathys, Mats, Matteo, Mattheo, Mattis, Matvej, Matvii, Matz, Meehte, Motiejus

Slik uttales Mass

MASS

Navn i samme sjanger som Mass

Annemari, Annemarte, Annethe, Askill, Asløv, Bera, Dårdi, Emalie, Erma, Heidemarie, Kjellbjørn, Lass, Maalfrid, Madalena, Madlen, Madly, Maggy, Magn, Magnfrid, Magnvor, Magrete, Magrethe, Magritt, Maibritt, Maichen, Maikel, Margido, Mikkel, Milfrid, Paasche, Sjasmin

Du kjenner Mass fra:

Folkevisen «Han Mass og han Lasse»

Jentevariant(er) av Mass:

Matea, Mathea, Mattea

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: