Hettie

Hettie

Hettie

Hettie er en del brukt i England og USA, men foreløpig lite eller ikke i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 314 Sist oppdatert 15.12.21
Hettie er engelsk kjæleform av Henrietta og Hester, mest for Henrietta. Henrietta er et navn med bakgrunn i det franske Henriette. Henriette er fransk form av guttenavnet Henri, som er opphavlig fransk form av det tyske Heinrich. Det tilsvarer den norske formen Henrik. Henrik har to ulike betydninger – hjem og mektig, eller inngjerding (hage) og mektig. Endingen -ette betyr liten, og tilsvarer endinger i de franske navnene Annette og Jeanette, og navn laget på samme måten i andre land med endingene -ette eller-etta, som Talette, Taletta og Bolette. Hester er engelsk form av Esther. Esther og Ester er et persisk navn, og finnes i Bibelen. Det betyr stjerne.

Så populært er Hettie:

I 2021 var Hettie på 688. plass i Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2021.

Bruk av navnet Hettie i Norge og andre land:

Hettie finnes som andre fornavn for kvinner i Norge, men har trolig ikke vært brukt som første fornavn foreløpig. Formen Hetty har vært litt i bruk, helst på 2000-tallet.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Hettie som første eller eneste fornavn, og det samme for Hetti. Det var på samme tid 7 jenter/kvinner som het Hetty.

I England og Wales gikk Hettie opp fra 670. plass i 2019 til 643. plass i 2020.

I USA var Hettie i topp 1000 for jenter fra 1900 til rundt 1940. Bruken falt gjennom hele tidsrommet, og var trolig høyere på slutten av 1800-tallet (det finnes ikke statistikk tilgjengelig fra før 1900).

Derfor fungerer Hettie godt nå:

Hettie kan bli brukt med inspirasjon fra utlandet gjennom mediene. Opphavlige engelske kvinnelige kjæleformer med i-lyd sist har kommet litt i bruk ut over 2000-tallet, slik som Jenny, Hennie/Henny, Nellie/Nelly og Ellie. Hettie passer bra i den sammenhengen.

Varianter av Hettie:

Ester, Esther, Hennie, Henny, Henrietta, Henriette, Hetti, Hetty, Jette

Slik uttales Hettie

HET-i, på britisk engelsk

HED-i, på amerikansk engelsk

Navn i samme sjanger som Hettie

Albret, Bernadeth, Cheri, Elsabet, Elwood, Etty, Garrett, Hedly, Heily, Heloisa, Herald, Hester, Huguette, Junette, Kais, Kitti, Letty, Maichel, Marinette, Mishelle, Nicoletta, Phelix, Ramonette, Ritchelle, Shea, Sheilla, Sheryll, Simonetta, Sophea, Theron, Valther, Zeth

Du kjenner Hettie fra:

Dolly Ducks nieser heter Hettie, Nettie og Lettie på norsk (April, May og June på engelsk), filmregissør Hettie Macdonald, forfattere Hettie Ivers og Hettie Judah, aktmodell Hettie Anderson, poet Hettie Jones, koreograf Hettie Vyrine Barnhill

Guttevariant(er) av Hettie:

Harry, Heinrich, Henri, Henrik, Henry

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: