Jann

Jann

Jann

Skrivemåten Jann i stedet for Jan kan vise tydeligere hvor man ønsker å legge trykket i navnet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 392 Sist oppdatert 11.01.22
Jann er opprinnelig brukt som form av Jan på frisisk (nord i Nederland) og nordtysk. Jan er en nederlandsk, tysk og polsk variant av Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen, har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi).

Så populært er Jann:

487 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jann i Norge og andre land:

Bruken av Jan, oftest med én n, i Norge og i Skandinavia kom fra Holland (del av Nederland) på 1700-tallet og før. Jann med to n-er har kommet litt i bruk i Norge fra rundt 1800, og de kan være enten med påvirkning fra Holland og Tyskland, eller fordi Jan ble uttalt som Jann i Norge. Bruken kan også ha kommet gjennom Danmark, der Jann har vært brukt omtrent like mye som i Norge. I Sverige har skrivemåten Jann nesten ikke vært brukt.

I Norge har Jann særlig blitt brukt mellom midten av 1930-tallet og rundt 1960. Det var omtrent samtidig med at Jan, med én n, var mye brukt.

Få eller ingen gutter har fått navnet Jann på 2000-tallet i Norge.

Den 01.01.2021 var det 442 gutter/menn med Jann som første eller eneste fornavn, 46 548 Jan og 569 Jahn. Jann var da på 559. plass for gutter/menn i befolkningen i Norge.

I USA er Jann først og fremst et jentenavn. Det var blant de 1000 mest brukte fra 1951 til 1956 i USA, men har vært ute av listen siden.

Derfor fungerer Jann godt nå:

Jann kan bli brukt fordi en vil ha et navn som skiller seg litt ut fra det mye brukte Jan. Navnet er kort og har den godt likte stemte konsonanten n. På en måten kan det passe nå. Foreløpig er få navn med én stavelse mye brukt, men noen slike navn er i bruk for barn rundt 2020.

Varianter av Jann:

Gian, Giovanni, Hans, Jahn, Jan, Janke, Janken, Jean, Jens, Johan, Johannes, John, Jon, Juan, Jøns, Sean

Slik uttales Jann

JANN

Navn i samme sjanger som Jann

Adel, Aria, Arturas, Aya, Bart, Bent, Caja, Catrine, Cristina, Dale, Eben, Faye, Fredrikke, Fridtjof, Gard, Hana, Hani, Idar, Ingelin, Isac, Iva, Jane, Jardar, Kate, Kay, Lee, Lin, Maj, Neil, Odny, Peer, Ralf, Sam, Sami, Ted, Tomm, Tryggve, Ugne, Van, Wera, Yara, Øyvor, Åge, Ånund

Du kjenner Jann fra:

Sportskommentator Jann Asbjørn Christiansen Post, politiker Jann-Arne Løvdahl, fotballspillere Jann Benjaminsen, Jann George og Jann-Fiete Arp, programleder Jann Carl, filmfotograf Jann Döppert, skuespiller Jann Ellis, art director Jann K. Engel

Jentevariant(er) av Jann:

Jane, Janet, Janette, Janina, Janine, Janita, Janka, Janken, Janne, Jannicke, Jannike, Jeanette, Jeanne, Johanne, Juanita, Sjanette, Zaneta, Zanette

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: