Jonn

Jonn

Jonn

Skrivemåten Jonn viser tydeligere hvordan man ønsker at uttalen skal være enn den vanligere varianten Jon. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 309 Sist oppdatert 12.01.22
Jonn er norsk variant av Jon og John. Skrivemåten gjengir uttale med kort o og lang n i store deler av Norge. Uttalen har vært vanlig særlig på landsbygda på det indre Østlandet, deler av Sørlandet, og Vestlandet, i Trøndelag og Nordland, og kanskje også noe andre steder. Jonn kan også ha vært en norsk måte å skrive det engelske John, ofte uttalt Jånn i Norge, som var motenavn tidlig på 1900-tallet.

Så populært er Jonn:

217 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jonn i Norge og andre land:

Jonn er kjent som alternativ skrivemåte for de mer vanlige Jon og John (som gammel skrivemåte i Norge) fra tidlig på 1800-tallet. I 1865-folketellingen var det 56 menn ført inn som Jonn, men som uttale har det nok vært ganske vanlig i store deler av landet.

Jonn var mest brukt litt i forkant av bølgen for Jon på 1900-tallet. Jonn var særlig brukt fra rundt 1910 til rundt 1950, med topp i 1937. Jon, med én n, lå særlig høyt fra 1920-åra til rundt 1970, mest fra 1964 til 1967. Siden Jonn gjorde det best samtidig med at John, blant annet med engelsk mote og Jånn-uttale, var mest i bruk i Norge, kan Jonn også ha vært en norsk måte å skrive det engelske John på.

Den 01.01.2021 var det 225 gutter/menn med Jonn som første eller eneste fornavn, 15 Jånn, 15 369 Jon og 18 260 John. Jonn, med to n-er, var da på 818. plass for navn på gutter/menn i Norge.

Derfor fungerer Jonn godt nå:

Jonn kan særlig bli brukt fordi det har tradisjon, særlig som uttale. Navnet har bare stemte lyder, blant annet den godt likte n-en. Siden formen Jonn har vært forholdsvis lite brukt siden før midten av 1900-tallet, kan det være en fin variant å hente fram igjen istedenfor det mye brukte Jon.

Varianter av Jonn:

Hans, Jean, Jens, Johan, Johannes, John, Jon, Juan, Jånn, Jøns

Slik uttales Jonn

JONN

Navn i samme sjanger som Jonn

Adel, Aino, Annicken, Baard, Benita, Birgith, Borgar, Børge, Catarina, Cicilie, Delina, Eda, Edny, Elvis, Emira, Enes, Esra, Evita, Fredric, Frithjof, Gunda, Hakan, Herborg, Janita, Jaroslaw, Jonine, Kato, Kian, Lajla, Liz, Nonno, Peer, Ryan, Thormod, Tomm, Tron, Unna

Du kjenner Jonn fra:

Musikkartist Jonn, fotograf Lina Jonn

Jentevariant(er) av Jonn:

Hansine, Jane, Janet, Janette, Jeanette, Jensine, Johanne, Jone, Jonetta, Jonette, Jonine, Jonna

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: