Anta

Anta

Anta

Anta er et unisexnavn og et samisk guttenavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 381 Sist oppdatert 01.02.22
Anta er en av flere sørsamiske former for Andreas og Anders. Andreas er et bibelsk navn. Navnet er gresk og hoveddelen ander betyr menneske og mann. Resten av navnet er en gresk bøyingsending. Anta er også både gutte- og jentenavn blitt til som kortform av Anton og Antonie på Balkan. Anton kommer fra latinske Antonius. Navnet var opprinnelig et latinsk etternavn, og det er usikkert hva navnet betyr.

Så populært er Anta:

8 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Anta i Norge og andre land:

Anta som guttenavn har vært i bruk i sørsamisk i flere hundre år, først og fremst muntlig, mens de samme personene ofte har vært registrert skriftlig som Anders. Fra rundt år 2000 har også Anta som kvinnenform med opphav i Anton kommet med innvandring. Den 1.1.2022 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Anta som første eller eneste fornavn. Det var minst 1 mann med Anta som andre fornavn, bosatt i det sørsamiske området. Det var også 7 kvinner med Anta som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Anta godt nå:

I Norge vil Anta som guttenavn sannsynligvis helst bli brukt i familier med sørsamisk bakgrunn, og særlig etter at samiske navneformer har blitt tatt mer i bruk for barn fra sent på 1900-tallet. Som jentenavn kan det sannsynligvis helst blir brukt i familier med utenlandsk bakgrunn. Navnet er kort og enkelt og kan passe for begge kjønn uansett familiebakgrunn.

Varianter av Anta:

Andrea, Andrine, Antona, Antonette, Antonie

Slik uttales Anta

ANN-ta

Navn i samme sjanger som Anta

Alijan, Andaras, Angelin, Annas, Annecken, Arvan, Asslat, Danijal, Eljas, Fani, Franek, Garen, Gieril, Gutnel, Hanka, Igors, Ingir, Irian, Janno, Joavnna, Kvive, Laara, Mahtte, Margget, Ments, Nanni, Nejla, Niviaq, Ristiinna, Rosanne, Sansa, Skarel, Sofe, Sööfe

Du kjenner Anta fra:

Forfatter Anta Pirak

Guttevariant(er) av Anta:

Andde, Ande, Anders, Andreas, Ante, Anton, Antoni, Antti

Relaterte lister:

Bibelnavn
Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Samiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: