Loek

Loek

Loek

Loek er et nederlandsk navn.
Av Babyverden 170 Sist oppdatert 03.05.23
Loek er nederlandsk kortform av Lukas, og dessuten av de nederlandske Lode og Lude med tysk opphav. Lucas er et gammelt gresk navn og betyr mann fra Lucania (område sør i Italia). Lukas er mest kjent fra Bibelen. Lode er nederlandsk kortform av det tyske Ludwig. I Ludwig betyr Lud berømt, og wig/vig er kamp. Lude er nederlandsk form av tyske navn med Lud og Lyd (Lüd) som del, slik som Luther (opphavlig fornavn) og Lyder. Der betyr den første delen folk.

Så populært er Loek:

I 2023 var Loek på 69. plass i Topp 100 guttenavn i Nederland 2023.

Bruk av navnet Loek i Norge og andre land:

I Norge har Loek neppe vært brukt som fornavn. Lok fins for begge kjønn på 1800-tallet og har kommet i bruk på nytt for menn fra sent på 1900-tallet. Den norske bruken av Lok har usikkert opphav. Den eldre bruken er helst kortform og kan blant annet ha lignende opphav som på nederlandsk. Nyere bruk fra sent på 1900-tallet har bakgrunn fra Sørøst-Asia, uten kjent betydning.

Den 01.01.2023 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Loek som første eller eneste fornavn, og 8 Lok.

På nederlandsk har muntlige kortformer av andre navn kommet mye i bruk som offisielle navn fra rundt 1980/90-årene. Der kom Loek litt i bruk som guttenavn fra andre halvdelen av 1960-årene, og det økte særlig fra rundt år 2000. I 2022 var Loek på 89. plass for gutter i Nederland.

Derfor fungerer Loek godt nå:

Bruk av Loek kan bli inspirert fra Nederland og nordlige Belgia (Flandern). Korte fornavn har kommet mye i bruk ut over 2000-tallet. Også énstavete er på vei inn, men det er få av dem blant de vanligste navnene foreløpig. Loek har den godt likte stemte konsonanten l. Lok, uten e, kan også være et alternativ.

Varianter av Loek:

Love, Luca, Ludvig, Ludvik, Luk, Luka, Lukas, Luke, Luuk

Slik uttales Loek

LOK

Navn i samme sjanger som Loek

Boaz, Bodi, Dex, Fiene, Gijs, Hidde, Jaxx, Jelle, Jelte, Jet, Jip, Jurre, Kees, Kyan, Laurens, Lenn, Luuk, Mace, Mees, Melle, Mirthe, Niek, Noud, Novi, Pepijn, Pim, Pleun, Raf, Rens, Romee, Senn, Sev, Siem, Stef, Stijn, Teun, Thijmen, Thijs, Vieve, Wout, Xavi

Du kjenner Loek fra:

Sjakkspiller og politiker Loek van Wely, forfattere Loek Koopmans og Loek Winter, karateutøver Loek Hollander, skuespiller Loek Peters

Jentevariant(er) av Loek:

Lollo, Lolo, Louise, Lova, Love, Lovisa

Relaterte lister:

Bibelnavn
Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn
Topp 100 guttenavn i Nederland 2023
Topp 100 guttenavn i Nederland 2022

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: