Janicke

Janicke

Janicke

Kjært navn har mange skrivemåter? Det kan i hvert fall se ut til å gjelde for Janicke. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 486 Sist oppdatert 12.01.22
Janicke og andre varianter av Jannike har på flere europeiske språk blitt til gjennom jente- og guttenavn som har opphav i Johannes. På nordtysk og frisisk (i nordlige deler av både Nederland og Tyskland) har formen Janneke, og andre varianter, blitt til som jenteform av guttenavnet Jannek. Jannek er opphavlig kjæleform av Jan, som igjen har opphav i Johannes. Tilblivelse gjennom blant annet jentenavnet Jane, som tilsvarer Johanne, har ført fram til Jannic som lignende som jentenavn på fransk og engelsk. Endingene -ek, -eke, -ike, -ique og lignende med k-lyd i navnene, betyr liten. Johannes er kjent fra Bibelen. Det har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig. Nådig betyr å tilgi.

Så populært er Janicke:

556 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Janicke i Norge og andre land:

Formene Janniche, Janiche, Janicke og flere var i bruk på Vestlandet på 1700- og 1800-tallet, hentet fra tysk. I 1801 var det rundt 200 kvinner med slike navneformer med -e til slutt, og i tillegg noen med -a. Navnet, oftest i formen Jannicke, kom på nytt i bruk etter miden av 1900-tallet, og også mye Jannike. Dette kan ha vært inspirert både av bruk i Sverige og andre utland, og av gammel norsk tradisjon.

Janicke har foreløpig vært lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Den 01.01.2021 var det 557 jenter/kvinner med Janicke som første eller eneste fornavn, 1967 Jannicke, 664 Jannike og 207 Janniche. Janicke var da på 528. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge i 2021.

Derfor fungerer Janicke godt nå:

Janicke kan bli brukt fordi det har gammel tradisjon. Dessuten er det et godt kjent navn i Norge og flere land i nyere tid. Bruken av særlig Jannicke rundt 1980 var ganske begrenset slik at former av navnet godt kan brukes nå 40 år etter.

Varianter av Janicke:

Jana, Jane, Janica, Janice, Janiche, Janika, Janike, Janna, Janne, Janneke, Janniche, Jannicke, Jannicken, Jannika, Jannike, Janniken, Jeanette, Johanne

Slik uttales Janicke

JANN-ikk-e

Navn i samme sjanger som Janicke

Aimar, Alise, Anett, Annike, Annlaug, Ansgar, Arna, Birte, Boye, Brikt, Bror, Brynjulv, Dyveke, Eberhard, Eldar, Frederick, Greta, Hennie, Henrikke, Irmelin, Iva, Jahn, Jannike, Jardar, Kaisa, Lennart, Norbert, Norunn, Sol, Stephen, Sølve, Tale, Toralf, Tore, Ulla, Ulrich, Uwe, Venke

Du kjenner Janicke fra:

Kunstner Janicke Ebbing

Guttevariant(er) av Janicke:

Jan, Jean, Jens, Johan, Johannes, Jon, Juan

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: