Maria er et bibelsk navn og kan bety elsket, stor og sterk, sjøens stjerne , opprører eller dråpe fra havet – alt etter hvordan man tolker navnets opphav.

Publisert: 19. januar 2018

Så populært er Maria:

I 2017 var Maria på 24. plass over de mest populære navnene gitt til jenter. Det kan også være verdt å merke seg at varianten Marie var på 36. plass.

I 2016 var Maria på 33. plass over de mest populære navnene gitt til jenter. Det kan også være verdt å merke seg at varianten Marie var på 35. plass.

Bruk av navnet Maria i Norge og andre land:

I Norge ser Maria ut som å være den tradisjonelle formen fra tidlig kristen tid, men var lite i bruk før på slutten av 1500-tallet. Marie kom inn som alternativ skrivemåte på slutten av 1800-tallet – trolig inspirert av fransk skrivemåte via våre naboland.

Marie var i navnetoppen i Norge på slutten av 1800-tallet, og var vanligere enn Maria fram til 1970-tallet da Maria gikk klart forbi. Fra cirka 2005 har Maria sunket i popularitet. Marie har hatt en lavere, men jevnere popularietskurve.

Maria er populært internasjonalt, og mye brukt i spansktalende land. Med mange populære varianter av navnet, er det å finne på svært mange topplister verden over.

Derfor fungerer Maria godt nå:

Maria føyer seg til i rekken av korte navn som slutter på a som mange foreldre i dag liker. Det har også gammel norsk tradisjon, og mange vil finne Maria langt tilbake i slektstreet sitt. Men det kan hende at Maria er over popularitetstoppen i denne omgangen fordi mange i foreldregenerasjonen bærer navnet.

Varianter av Maria:

Marie, Mari, Mary, Marietta, Marielle, Marion, Mariela, Marita, Rita, Mariken, Marikken, Maiken, Maja, Maya, Marja, Miriam, Mirjam, Marjam, Mal, Mally, Moll, Molly, May, Mia, Rie, Mercedes, Guadalupe

Slik uttales Maria:

Maria, med trykk på i.

Navn i samme sjanger som Maria:

Andre bibelske navn er Hanna og Anna

Du kjenner Maria fra:

Maria er kjent fra Bibelen som Jesu mor. Det er også brukt i et utall bøker, tv-serier og filmer. Kjente sangere er blant andre Maria Mena, Mariah Carey, Mary J. Blige.

Guttevariant av Maria:

Marius, men med annet opphav enn Maria.

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHanna
Neste artikkelHvordan fordeler/fordelte dere permisjonen?
DEL