Jendina

Jendina

Jendina

Jendina er et sjeldent navn.
Av Babyverden 569 Sist oppdatert 31.05.23
Jendina er en variant av Jendine. Jendine ble laget tidig på 1800-tallet av navn med Jen- først, som da helst var Jens og Jentoft. Jens har opphav i Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen, har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). Fornavnet Jentoft har opphav i etternavnet Jentoft. Etternavnet ble tatt i bruk på dansk av folk som kom fra Gentofte på Sjælland i Danmark. Delen Gen/Jen betyr den givende og har trolig blitt brukt om en fiskerik sjø, og toft er bosted og jordstykke. Jendine kan også være variant av Gjendine, som i 1871 ble tatt brukt som oppkalling etter innsjøen Gjende i Jotunheimen og Vågå kommune. Gjende betyr for sjønavnet stav og kjepp og har opphav i at sjøen er lang og smal.

Så populært er Jendina:

Bruk av navnet Jendina i Norge og andre land:

Jendina ble særlig brukt i andre halvdelen av 1800-tallet, etter at Jendine hadde vært i bruk noen tiår. Jendine har vært mer vanlig skrivemåte enn Jendina, men vi kan regne med at uttalen av Jendine ofte har vært som Jendina. Skrivemåtene kan også ha blitt brukt om hverandre for samme personer til tidlig på 1900-tallet. I 1920-folketellingen var 3 ført inn som Jendina, og 211 Jendine.

Den 01.01.2023 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Jendina som første eller eneste fornavn, men 13 Jendine.

Derfor fungerer Jendina godt nå:

Jendina og Jendine blir sannsynligvis brukt fordi det minner om innsjøen Gjende. Navn knyttet til naturen er godt likt blant mange foreldre. Dessuten har navnet bare stemte lyder, og det har endingen -ine. Dessuten har navnet litt tradisjon. Noen kan også bli inspirert av Edvard Griegs «Gjendines bånlåt», der navnet med skrivemåten Gjendine hadde opphav i innsjøen, men uttalen blir den samme som for Jendine. Jentenavn som ender på -ina har vært godt likt på 2000-tallet.

Varianter av Jendina:

Gjendina, Gjendine, Jendine, Jensina, Jensine

Slik uttales Jendina

jenn-DII-na

JENN-di-na, kan være eldre uttale

Navn i samme sjanger som Jendina

Antonetta, Baltser, Baltzer, Bernhardina, Berthilde, Berthinius, Bertinus, Betta, Boletta, Dagbart, Diderikke, Eberhart, Edon, Eilertine, Endrea, Florenea, Gustavea, Holmfred, Ivardius, Jensenius, Julin, Marencius, Odina, Sørina, Teoletta

Guttevariant(er) av Jendina:

Jens, Jentoft

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn inspirert av hav, elv og vann
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: