Matheus

Matheus

Matheus

Bibelske navn er fortsatt populære, særlig for gutter. Så hvis du synes Markus, Lukas og Johannes er for populære, kan Matheus være et fint alternativ. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3074 Sist oppdatert 10.05.19
Matheus er kjent fra Bibelen. Det var en av de tolv disiplene og forfatter av ett av evangeliene. Navnet betyr gave fra Gud og har opphav i hebraisk og det beslekta språket arameisk. Det har samme betydning som Mathias, men Matheus og Mathias var hele veien brukt som to ulike navn i Bibelen.

Så populært er Matheus:

306 personer har dette navnet.
I 2022 var Matheus på 254. plass i Topp 507 guttenavn 2022.
I 2021 var Matheus på 306. plass i Topp 681 guttenavn 2021.

Bruk av navnet Matheus i Norge og andre land:

Mathus, og varianten Matteus, har vært svært lite brukt i Norge fram til rundt år 2000. Formen Matheus kom første gangen inn i navnestatistikken i 2001 med 5 fødte og Matteus i 2004 med 7 fødte (statistikken viser ikke lavere tall enn 4 for et navn). I 2018 var det 13 barn som fikk navnet Matheus, og i 2019 11.

I tillegg har den polske formen Mateusz vekslet mellom 5 og 21, mer er litt på vei ned i Norge. Den engelske varianten Matthew har ligget mye mellom 4 og 10. Matheo og lignende former med -o til slutt, som er italienske og spanske former av Matheus, har hele tiden vært mye mer populære, blant annet med Matheo på 28. plass i 2018.

Matheus er ikke å finne på navnetoppen i land vi gjerne deler navnetrender med, men varianter av navnet – særlig Matheo/Matteo er høyt oppe i mange land.

I Polen var Mateusz på 26. plass i 2018.

Derfor fungerer Matheus godt nå:

Matheus og Matteus blir brukt fordi bibelske navn har vært svært populære siden før 2000. Dessuten har det navnet to vokaler inntil hverandre og endingen -us, som mange foreldre liker. Navnet begynner på Ma-, som har vært mye brukt i populære navn fra sent på 1900-tallet og blir det fortsatt, slik som i Mathias og Martin.

Bruken av Matheus og Matteus økte fra rundt år 2000. Bruken av disse formene samlet har fra 2006 til 2018 ligget mellom rundt 20 og 35 i året, og bruken ser ut til verken å gå opp eller ned. Begge formene har vært omtrent like mye brukt.

Fram til tidlig i 2020-årene vil bruken av Matheus og Mattus samlet trolig ligge rundt 30 fødte i året.

Varianter av Matheus:

Maciej, Made, Mahe, Mahtte, Matas, Mateo, Mateusz, Matheo, Mathew, Mathewos, Mathias, Mathieu, Mathis, Mathys, Matias, Matt, Matteo, Matteus, Mattheo, Mattheus, Matthew, Matthias, Matthieu, Mattia, Mattias, Mattis, Matvej, Matvii, Meehte, Motiejus

Slik uttales Matheus

ma-TEE-us

Navn i samme sjanger som Matheus

Amadeus, Aylin, Bella, Bertha, Dalia, Eden, Emely, Frits, Jasmina, Jasmine, Johannes, Jonah, Leonardo, Lorentz, Margun, Mariana, Markus, Marthine, Martinius, Mathis, Matthias, Medina, Melinda, Michaela, Mika, Mikolaj, Milos, Nadine, Nikola, Norma, Olivier, Pelle

Du kjenner Matheus fra:

Fotballspillere Matheus Sousa de Jesus, Matheus Pereira og Matheus Cunha

Jentevariant(er) av Matheus:

Matea, Mathea, Mattea

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Oldefarsnavn
Topp 507 guttenavn 2022
Topp 681 guttenavn 2021
Topp 691 guttenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: