Matheus er kjent fra Bibelen. Det var en av de tolv disiplene og forfatter av ett av evangeliene. Navnet betyr gave fra Gud og har opphav i hebraisk og det beslekta språket arameisk. Det har samme betydning som Mathias, men Matheus og Mathias var hele veien brukt som to ulike navn i Bibelen.

Sist oppdatert: 10. mai 2019

Så populært er Matheus:

237 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Matheus i Norge og andre land:

Mathus, og varianten Matteus, har vært svært lite brukt i Norge fram til rundt år 2000. Formen Matheus kom første gangen inn i navnestatistikken i 2001 med 5 fødte og Matteus i 2004 med 7 fødte (statistikken viser ikke lavere tall enn 4 for et navn). I 2018 var det 13 Matheus og 15 Matteus.

I tillegg har den polske formen Mateusz vekslet mellom 5 og 21, mer er litt på vei ned i Norge. Den engelske varianten Matthew har ligget mye mellom 4 og 10. Matheo og lignende former med -o til slutt, som er italienske og spanske former av Matheus, har hele tiden vært mye mer populære, blant annet med Matheo på 28. plass i 2018.

Matheus er ikke å finne på navnetoppen i land vi gjerne deler navnetrender med, men varianter av navnet – særlig Matheo/Matteo er høyt oppe i mange land.

I Polen var Mateusz på 26. plass i 2018.

Derfor fungerer Matheus godt nå:

Matheus og Matteus blir brukt fordi bibelske navn har vært svært populære siden før 2000. Dessuten har det navnet to vokaler inntil hverandre og endingen -us, som mange foreldre liker. Navnet begynner på Ma-, som har vært mye brukt i populære navn fra sent på 1900-tallet og blir det fortsatt, slik som i Mathias og Martin.

Bruken av Matheus og Matteus økte fra rundt år 2000. Bruken av disse formene samlet har fra 2006 til 2018 ligget mellom rundt 20 og 35 i året, og bruken ser ut til verken å gå opp eller ned. Begge formene har vært omtrent like mye brukt.

Fram til tidlig i 2020-årene vil bruken av Matheus og Mattus samlet trolig ligge rundt 30 fødte i året.

Varianter av Matheus:

Maciej, Matas, Mateo, Mateusz, Matheo, Mathew, Mathewos, Mathias, Mathieu, Mathis, Matias, Matteo, Matteus, Mattheus, Matthew, Matthias, Matthieu, Mattia, Mattias, Mattis

Slik uttales Matheus

ma-TEE-us

Navn i samme sjanger som Matheus

Amadeus, Aylin, Bella, Bertha, Dalia, Eden, Emely, Frits, Jasmina, Jasmine, Johannes, Jonah, Leonardo, Lorentz, Markus, Martinius, Mikolaj, Nikola, Norma, Olivier, Pelle

Du kjenner Matheus fra:

Fotballspillere Matheus Sousa de Jesus, Matheus Pereira og Matheus Cunha

Jentevariant(er) av Matheus:

Matea, Mathea, Mattea

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBabyen heter Archie Harrison Mountbatten-Windsor
Neste artikkelMatteus
DEL