Mikael er et navn fra Det gamle testamentet. Mikael/Michael er en av erkeenglene. Navnet kommer fra hebraisk og betyr hvem er lik Gud?

Sist oppdatert: 1. juli 2019

Så populært er Mikael:

2934 personer har dette navnet.
Kilde: SSBI 2020 var Mikael på 576. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020.

Bruk av navnet Mikael i Norge og andre land:

Navnet med skrivemåtene Michael og Mikael har lite tradisjon i Norge. Derimot har formene Mikkel og Mikal vært i bruk i flere hundre år. Bruken begge minket sent å 1800-tallet. I perioden 1875–99 var Mikal på 116. plass og Mikkel på 167. plass. Da var Michael på 258. plass, som vil si svært liten bruk.

Bruken av navnet økte fra rundt 1960 og fram til 1990-tallet når vi ser skrivemåtene Mikael og Michael samlet. Bruken har sunket fra sent på 1990-tallet og blitt halvert etter det. For 1980-tallet lå navnet på 48. plass, og for 1990-tallet på 42. plass.

Siden 1960 til rundt år 2000 har den engelske skrivemåten Michael vært mer vanlig enn Mikael. Etter det har den norske skrivemåten Mikael vært litt mer brukt fram til 2013. Etter det har skrivemåtene vært omtrent like mye brukt og det har vekslet fra år til år hvilken skrivemåte som har vært mest brukt.

I 2018 fikk 91 barn navnet Michael og 44 barn fikk navnet Mikael. Hadde Statistik sentralbyrå slått sammen skrivemåtene av navnet slik de gjør med mange navn, ville navnet havnet betydelig høyere på listen enn det Michael alene gjorde, da navnet havnet på 80. plass i 2018.

I England og Wales var Mikael på 828. plass i 2017.

Ellers er det Michael som oftest brukes i mange land vi deler navnetrender med. I Norge er også Mikkel og Michael mer brukt.

Derfor fungerer Mikael godt nå:

Mikael er blant navn fra Bibelen som har vært populært siden sist i 1980-årene. Michael kom godt i bruk før det, og det kan komme av at navnet var mye brukt i andre land mens bruken kom i gang og økte i Norge, og sannsynligvis særlig i USA. Dessuten har tradisjonen for varianter av navnet i Norge sannsynligvis også vært viktig, som vil si Mikkel og kanskje mer det mer like Mikal. Motenavn i andre land holder seg best i Norge når navnene har tradisjon i Norge.

Varianter av Mikael:

Maikel, Michael, Michal, Micheal, Michel, Michele, Mickael, Miguel, Mihkkal, Mika, Mikal, Mike, Mikel, Mikhael, Mikhail, Mikkael, Mikkel, Misha

Slik uttales Mikael

MII-ka-el, med trykk på i-en og dermed første stavelse, i-en har lang uttale

Noen vil nok heller uttale navnet med denne skrivemåten (Michael) på samme måten som Mikal og Mikkal, uten at e-en uttales, og trykk enten på a-en eller i-en.

MAI-kel er engelsk uttale, og kan være noe brukt også i Norge.

Navn i samme sjanger som Mikael

Ada, Alfred, Amund, Andrius, Didrik, Endre, Evelyn, Gabriel, Haakon, Heidi, Hilde, Isa, Jasper, Jon, Jonas, Jonatan, Kari, Karin, Kaspar, Madelen, Mads, Malene, Matheo, Miika, Mikal, Mille, Noemi, Philip, Rachel, Rebekka, Ronja, Ruth, Sarah, Sigmund, Susanne, Tone, Veronika

Du kjenner Mikael fra:

Dikter Mikael Niemi, skuespiller Mikael Persbrandt, rapper Mikael Gabriel, fotballspillere Mikael Tørset Johnsen og Mikael Lustig

Jentevariant(er) av Mikael:

Michelle, Mikaela, Mikine, Mikkeline

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMatthias
Neste artikkelMuhammad
DEL