Jahko

Jahko

Jahko

Jahko er et samisk navn.
Av Babyverden 280 Sist oppdatert 07.07.22
Jáhko er nordsamisk form av Jakob. Hva Jakob betyr er usikkert. Mest sannsynlig er det Gud har beskyttet. I Bibelen finnes de to betydningene å holde i hælen, og å narre og bedra (1. Mosebok kap. 25 og 27). Bibelens forklaringer blir regnet som å være tilpasset situasjonene der noe skjer, og det er lite sannsynlig at navnet har blitt til med de betydningene. Navnet har også blitt forklart som Gud er nær.

Så populært er Jahko:

Bruk av navnet Jahko i Norge og andre land:

Jáhko (Jahko) har særlig vært brukt i nordsamisk på 1700- og 1800-tallet, og da først og fremst muntlig, mens de samme personene oftest har vært registrert skriftlig som Jakob eller andre varianter brukt på norsk.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen med Jahko (Jáhko) som første eller eneste fornavn i Norge.

Derfor fungerer Jahko godt nå:

Jáhko og Jahko kan bli brukt med bakgrunn i nordsamisk navnetradisjon. Navnet ender på -o, som er i ferd med å bli mer populært i guttenavn i Norge ut over 2000-tallet, som Theo, Leo, Matheo, Hugo, Viggo og Mio.

Varianter av Jahko:

Jacob, Jacop, Jago, Jakob, Jakop, Jakov, James, Jamie, Jim, Jimmie, Jimmy

Slik uttales Jahko

JÆH-kå og JAH-kå, de k-en blir uttalt uten pust etter, som vil si ulikt norsk. K-en i samisk tilsvarer også ustemt g-lyd, som vil si at stemmebåndet ikke vibrerer.

Navn i samme sjanger som Jahko

Adrijan, Alija, Annja, Aurelija, Batseba, Bavlos, Bavval, Biethar, Bjarney, Cilja, Donja, Fenja, Giljar, Hjarle, Jaakko, Jaanus, Jahi, Janani, Jani, Janken, Janni, Janny, Jari, Jartru, Jasko, Jasna, Juoksa, Kaija, Kornelija, Lilljan, Marjaana, Monja, Ninja, Otilija, Ranja, Senja, Sjalg, Solja

Jentevariant(er) av Jahko:

Jacoba, Jakoba, Jakobine, Jamie

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på o
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Samiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: