NavnJentenavnVelg et oldemorsnavn til babyen din!

Velg et oldemorsnavn til babyen din!

Hva med å kalle opp babyen etter oldemor? Tordis, Edith og Fernanda kan bli de nye motenavnene! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 196715
Navn går i en syklus på rundt 100 år, så navn fra oldemorgenerasjonen bør bli populære igjen snart. Her er navnene navneforsker Utne tror er på vei tilbake!

Vi har tidligere skrevet om oldefarsnavn du godt kan velge nå, og mange fortalte også i tråden på forumet navnene på sine bestemødre og oldemødre. Navneforsker Ivar Utne har gruppert dem, og trukket ut de han har mest tro på framover. Kanskje finner du drømmenavnet til din datter her?

– Det er nok tryggere å finne et oldefarsnavn til babyen enn et oldemorsnavn. Sånn har det alltid vært. Guttenavn er mer tradisjonspreget og knyttet til oppkalling, mens det alltid har vært mer utskiftning for jentenavnene, og valgene er mer motepreget, sier Utne.

Dermed vil en del navn i listene under være mer usikre å velge nå, men kanskje også desto mer spennende om du vil ha et navn som få andre velger.

Tradisjonsnavn kan godt bli motenavn
Men motene starter jo et sted, og motenavnene for jenter kan godt hentes fra slekten de også – men det er kanskje ikke så vanlig.

– Flere av disse navnene har klang som foreldre liker nå, og de har samtidig gammel tradisjon i Norge. Slike er Amalie, Fernanda, Otelie, Otilje, Ovida og Severina. Flere av disse er i bruk nå, og det er ikke godt å vite hvor langt de når. Det sjeldne Edina har også klanger som mange liker nå, og det er kort. Det passer godt nå, men kanskje synes foreldre at det er litt for spesielt? Jeg synes at det kunne vært et fint valg, sier Utne.

Naturnavn passer godt nå
Navn inspirert fra naturen er i ferd med å bli populære nå. Utne trekker fram Svanhild som et godt forslag til de som vil velge et naturnavn som ikke er så mye brukt at det er i ferd med å bli utslitt.

Myrthle er navnet på en plante. Det er også et navn som kom til Norge på 1800-tallet fra hjemvendte amerikafarere. Det kan godt brukes nå – enten med den skrivemåten eller mer norsk som Myrtel, sier Utne.

Myrtel er også kjent fra julekalenderen ”Jul på Månetoppen” på barne-tv.

Utne forteller at vi også liker navn med ”sol” i seg, men siden Solveig er så populært, kunne kanskje Solfrid være et godt alternativ.


Søte lille Emma Ferdinanda?Vi er mer kreative med navn nummer to
Mange av navene på disse listene mener Utne godt kan fungere som navn nummer to. For det er helst her vi slipper kreativiteten løs. Sammen med et trygt første navn kan navn som Pauline, Petrine eller Konstanse passe godt.

– Navn som slutter på –ine er gode andrenavn, og var også brukt på den måten for hundre år siden. De går fint i vår tid med dagens behov for å variere litt. Det er en god måte å bruke tradisjonsnavn på, sier Utne.

Han synes godt man kan velge litt uvanlige andrenavn.

Ferdinanda har veldig fin klang – det høres ut som musikk, og kan være fint som navn nummer to, sier Utne.

Vi unngår ikke æ, ø eller å bare for å være internasjonale
Noen av navnene på listen inneholder æ, ø eller å – det tror ikke Utne vil være til hinder for at foreldre skal velge dem.

– Den viktigste årsaken til at det er færre navn med disse bokstavene i nå, er at de først og fremst finnes i navn som ikke er populære for tiden, gjerne fordi de ikke er gamle nok. Men de kommer jo tilbake, og vi ser at omtrent like mange velger Aa som Å i navn som for eksempel Aaslaug/Åslaug, sier Utne.

Vi velger vekk bondenavn
I hundre år nå har vi bevisst valgt bort navn som oppfattes som bondske, og heller valg mer urbane navn. Utne tror ikke den trenden er i ferd med å snu helt ennå.

– Jeg tror for eksempel ikke at Norlaug er på vei inn helt ennå, av den grunn at det oppfattes for landlig, sier han.


  • Hvordan i all verden kan du finne på å kalle barnet det!? For et grusomt navn! Ja, noen sier helt feil ting når babynavnet offentliggjøres. Send dem inn på denne siden: 20 gale reaksjoner på navnevalget


Navnene som passer nå
Her er Utnes grupperinger. Valgene hans er basert på navn man godt kan velge nå. I det legger han at de ikke allerede er veldig populære – og dermed i ferd med å bli oppbrukt, men heller ikke så upopulære at de ikke har potensiale til passe godt nå:

Gamle norske navn brukt gjennom flere hundre år:
Guru, Siren, Randi

Utnes kommentar: Guru kan være greit nå, selv om det er likt ordet guru. Ordet er jo ikke belastet, så jeg tror ikke det ville være noe problem å velge navnet.

Heter denne lille påskeharen Aslaug? Hulda? Gudny?Gamle norske navn som ble brukt særlig i første halvdel av 1900-tallet:
Aase, Aaslaug, Arnhild, Asbjørg, Aslaug, Astri, Astrid, Aud, Bergljot, Bergliott, Bjørg, Bjørnhild, Borghild, Borgny, Dagny, Dagrun, Frøydis, Gerd, Gerda, Gudny, Gudrun, Gunhild, Gunnhild, Gunvor, Helga, Hilda, Hjørdis, Hulda, Inga, Ingebjørg, Inger, Ingrid, Jorid, Jorunn, Liv, Målfrid, Oddbjørg, Oddny, Oddveig, Odlaug, Ragna, Ragnhild, Reidun, Signe, Sigrid, Solveig, Svanhild, Tora, Torbjørg, Tordis, Torild, Turid, Unni, Vigdis, Åse

Utnes kommentar: Av disse har jeg mest tro på Aaslaug, Aslaug, Gudny, Gunhild, Gunnhild, Hjørdis, Hulda, Ragna, Signe, Svanhild og Tordis. Noen av navene på denne listen er kanskje litt harde i lydene, eller litt mørke, men jeg tror de kan være gode navn å velge nå. Tordis og andre navn som slutter på –dis er fine nå, og med mytologisk tilhørighet.

Tyske navn og utenlandske navn brukt i Tyskland, som var i bruk i Norge særlig på 1700- og 1800-tallet:
Ada, Amalie, Edle, Elfrida, Elna, Elsa, Else, Emma, Erna, Ferdinanda, Gjertrud, Grethe, Magnhild, Mathilde, Othelie, Otelie, Otilje, Valborg, Vibeke

Utnes kommentar: Jeg har stor tro på mange av disse – Ada, Edle, Elfrida, Elsa, Else, Othelie, Otelie og Otilje. Dette er pene og sjarmerende navn med fin klang. Elsa er på topp i Sverige nå, og er et motenavn som fort kan bli veldig populært her også, men er ikke det foreløpig. Og når Elsa kommer, kan fort Else også øke. Variantene av Othilie er også spennende – og det kan være fint å velge en skrivemåte som skiller seg litt ut.

Navn fra England og USA, brukt i Norge første halvdel av 1900-tallet:
Anni, Annie, Anny, Betsy, Doris, Edith, Ella, Elinor, Ellinor, Evelyn, Hennie, Henny, Jenny, Ketty, Lillian, Lilly, Mary, Myrthle, Nelly, Peggy, Perdy, Synnøve, Elvy, Harriet, Olivia, Edel, Linda

Utnes kommentar: Navn som Lilly og Jenny er for mye brukt til at jeg kan anbefale dem nå, men jeg har derimot tro på Edel, Edith, Elvy, Hennie, Henny, Myrthle, Nelly og kanskje Harriet. Noen av dem er kanskje ikke ukjente, men de er også artige og går fint nå.

Mange av de populære navnene her til lands nå, er inspirert av USA. Se listene over guttenavn og jentenavn som topper i USA.

Navn fra dansk, særlig i bruk første halvdel av 1900-tallet:
Asta, Bodil, Dagmar, Jytte, Karen, Mette, Rigmor, Tove

Utnes kommentar: Av disse er det bare Asta jeg har tro på akkurat nå.

Navn fra Bibelen, brukt på 1700-, 1800- og 1900-tallet, noen også før:
Ane, Anna, Anne, Dina, Elisabeth, Esther, Ester, Eva, Hanna, Hannah, Judith, Maria, Marie, Martha, Rakel, Rebekka, Ruth

Utnes kommentar: Jeg har mest tro på Esther/Ester, Rakel og Rebekka. Jeg skjønner ikke hvorfor Rakel ikke er mer populært nå, for tiden er inne for det.

Fra latin og Romerriket, brukt på 1700-, 1800- og 1900-tallet:
Beathe, Clara, Constance, Emilie, Klara, Konstance, Konstanse, Kornelia, Ovidia, Natalie

Utnes kommentar: Alle her kan brukes. Beathe kan brukes både med og uten h – halvparten har med, halvparten uten. Klara/Clara er allerede på vei opp, og skrivemåten med K er vanligst. Natalie er et navn som går til alle tider.

Fra gammelgresk, brukt gjennom mange hundre år:
Agnes, Dorthea, Helene, Irene, Katrine, Kristina, Kristine, Mathea, Sofie, Sophie, Ågot, Ågoth

Utnes kommentar: Mange av disse er ikke gamle nok til å bli populære igjen, eller allerede mye i bruk. Men Agnes, Dorthea og Ågot/Ågoth kan passe nå.

Navn laget ved å legge til –ine eller –ina, særlig brukt på 1800-tallet og tidlig 1900-tall:
Bertina, Bertine, Jensine, Josefine, Jørgine, Oline, Pauline, Petrine, Ragnvaldine, Severina

Utnes kommentar: Siden Jens har kommet tilbake, må jo Jensine også gå an. Pauline og Severina er også fine nå. De fleste her kan fungere nå, men Josefine er nok litt oppbrukt. Regnvaldine har jeg kanskje ikke så stor tro på.

Navn laget med å legge til –a, særlig brukt på 1800- og 1900-tallet:
Andrea, Gunarda, Ivarna, Johanna, Karla, Petra, Magna, Oleah

Utnes kommentar: Omtrent alle de mest populære jentenavnene slutter på –a for tiden, så i så måte burde dette være gode forslag. Jeg har mest tro på Karla, Petra, Magna og Oleah – eller kanskje Olea uten h vil være å foretrekke?

Navn forkortet av lengre navn, særlig brukt rundt år 1900, men noen også senere:
Edina, Lina, Nina, Mille, Mina, Mona, Nanna, Osefine, Thea

Utnes kommentar: Noen av disse er for populære nå, men jeg har tro på Edina, Nanna og Osefine. Josefine er nesten oppbrukt, så da kan jo Osefine være et godt alternativ, man må nok regne med at noen misforstå, men slik er det jo med mange navn.

Kjæleform av navn, brukt midt på 1900-tallet:
Lill

Utnes kommentar: Det er kanskje litt tidlig å bruke Lill igjen, men samtidig kan det være en fin variant til de mer populære navnene Lilly og Lilja.

Navn laget i Norge rundt år 1900:
Noradine, Norlaug, Olianne, Solfrid

Utnes kommentar: Det er morsomme påfunn å slå navn sammen slik som med Noradine og Olianne, og folk gjør jo gjerne sånt!

Navn med flere hundre år gammel tradisjon i Norge, men med opphav i andre land:
Aagot, Beret, Bergitte, Berit, Birgit, Brit, Brita, Brith, Britt, Eli, Elin, Eline, Elisif, Karna, Kari, Malene, Mali, Margit, Marit, Marita, Ågot

Utnes kommentar: Dette er helgennavn som kom med reformasjonen og ble fortkortet og fikk norske former. De har vært i bruk i Norge i over 500 år, og oppfattes som norske. Dette er navn mange vil velge fra gamle slektsbøker, men noen oppfattes kanskje ikke som gamle nok ennå? Jeg mener navn som Beret, Bergitte, Berit, Birgit, Brita, Eli, Karna, Kari, Mali og Margit burde gå fint nå.

Arabisk navn, kjent i Norge gjennom bok (Friis) og film på 1900-tallet:
Laila

Utnes kommentar: Det er nok for tidlig for Laila å få en oppsving nå.

Velkommen til verden Margot? Alida? Vera?Navn med fransk endelse:
Anette, Annette, Jonette, Henriette, Lovise, Margot

Utnes kommentar: Her har jeg mest tro på Margot, og kanskje Lovise.

Islandske navn:
Hildur

Utnes kommentar: Et helt greit navn å bruke, men kanskje ikke gammelt nok ennå?

Nederlandske navn:
Alida

Utnes kommentar: Dette er et navn foreldre godt kan velge nå.

Navn fra Russland:
Olga, Sonja, Vera

Utnes kommentar: Av disse har jeg mest tro på Vera.

Skotsk navn, gjennom tysk:
Selma

Utnes kommentar: Navnet har fin klang, men har vært så mye brukt de siste årene at det ikke er et godt valg for de som vil gi barnet et sjeldent navn.

Hvordan finne det perfekte navnet? Hør podcasten her:


Her er alle navnene i alfabetisk rekkefølge:

A
Aagot, Aase, Aaslaug, Ada, Adelheid, Adele, Agda, Agnes, Aida, Aina, Alette, Alfhild, Alfrida, Alice, Alida, Alise, Alma, Alvhild, Alvilde, Amanda, Amalie, Andrea, Ane, Anette, Anita, Anna, Anne, Annette, Anni, Annie, Annlaug, Anny, Anore, Arlene, Arnhild, Asbjørg, Aslaug, Asta, Astri, Astrid, Aud, Augusta


B
Beathe, Benedikte, Bergliot, Bergliott, Bergljot, Beret, Bergitte, Berit, Berntine, Berta, Berte, Bertina, Bertine, Betsy, Birgit, Birgitte, Birthe, Bjørg, Bjørnhild, Bodil, Bolette, Borghild, Borgny, Brit, Brita, Birth, Britt


C
Camilla, Caroline, Cecilia, Clara, Constanse


D
Dagmar, Dagny, Dagrun, Dina, Doris, Dorthea


E
Ebba, Edina, Edel, Edith, Edle, Edna, Edny, Edvarda, Edvine, Elenora, Eldbjørg, Elfrida, Eli, Elida, Elin, Eline, Elinor, Elisabeth, Elise, Elisif, Ella, Ellinor, Elna, Elsa, Else, Elvira, Elvy, Emelie, Emilda, Emilie, EmlyEmma, Emmy, Erna, Erny, Esther, Ester, Ethel, Eva, Evelyn, Everine


F
Fanny, Ferdinanda, Fernanda, Frederikke, Fredrikke, Frida, Frøydis


G
Gerd, Gerda, Gine, Gisela, Gjertrud, Gladys, Gretha, Grethe, Gudbjørg, Gudny, Gudrun, Gunarda, Gunhild, Gunhilde, Gunn, Gunna, Gunnbjørg, Gunnhild, Gunnvor, Gunvor, Gurina, Gurine, Guru, Gyda


H
Halldis, Hanna, Hannah, Hansine, Harriet, Haldis, Harda, Helen, Helene, Helga, HendrikkeHennie, Henny, Henriette, Herdis, Hilda, Hilde, Hildur, Hilja, Hilleborg, Hjørdis, Hulda


I
Ida, Inez, Inga, Ingebjørg, Ingeborg, Inger, Ingerda, Ingfrid, Ingrid, Ingunn, Irene, Iris, Ivarna


J
Jakoba, Jane, JenniJenny, Jensine, Johanna, Johanne, Jonette, Jorid, Jorun, Jorunn, Josefine, Judith, Juliane, Julie, Justine, Jytte, Jørgine


K
Kalla, Kalma, Kamilla, Karen, Karin, Karine, Karla, Karna, Kari, Karine, Katharina, Kathe, Kathrine, Katrine, Ketty, Kirsten, Kristin, Kristina, Kristine, Kitty, Kjellaug, Kjellrun, Klara, Klytia, Konstance, Konstanse, Kornelia, Kristi, Kristin, Kristina, Kristine


L
Laila, Laura, Leikny, Leonie, Lill, Lillian, Lilly, Lina, Linda, Linnea, Lisa, Lise, Liv, Lizzi, Louise, Lovisa, Lovise, Lucile, Lulli


M
Madeleine, Madelene, Magda, Magdalena, Magna, Magnhild, Maj, Malena, Malene, Mali, Maren, Margaret, Margit, Margot, Margrethe, Margrete, Mari, Maria, Marie, Marit, Marry, Marte, Martia, Martine, Martha, Marta, Mary, Mathea, Mathilde, Matilde, Maud, May, Mette, Mildrid, Mina, Minny, Molly, Mona, Monica, Myrtel, Myrthle, Målfrid


N
Nanna, Natalie, Nathalie, Nelli, Nelly, Nikoline, Nilda, Nilsine, Nina, Nora, Noradine, Norlaug, Norma, Norveig


O
Oda, Oddbjørg, Oddfrid, Oddhild, Oddny, Oddrun, Oddveig, Odlaug, Olaug, Olava, Olea, Oleah, Oleane, Olfrid, Olga, Olianne, Olie, Oline, OliveOlivia, Olufine, Osefine, Osvalda, Otea, Otelie, Othea, Othelia, Othelie, Otilie, Otilje, Ovida, Ovidia


P
Patricia, Paula, Paulette, Pauline, Peggy, Perdy, Pernille, Petra, Petrine


Q


R
Ragna, Ragnhild, Ragnvaldine, Rakel, Rannveig, Rebecca, Rebekka, Reidun, Randi, Rigmor, Rikke, Rita, Rosa, Rovena, Ruth


S
Sella, Selma, Severina, Severine, Sevilja, Signe, Signy, Sigrid, Siren, Siri, Sissel, Sofie, Solaug, Solfrid, Solveig, Sonja, Sophie, Stine, Svanhild, Sylvi, Synnøve, Sølvi


T
Tekla, Thea, Theodora, Therese, Thora, Thurid, Tobine, Todne, Tora, Torbjørg, Torborg, Tordis, Torild, Torill, Tove, Trude, Turid


U
Unn, Unni


V
Valborg, Valeri, Vera, Verena, Vibeke, Victoria, Vigdis, Vilde, Viola


W
Wenche, Wigdis, Wilhelmine, Winnie


X
Y
Z
Æ
Ø


Å
Ågot, Ågoth, Åsa, Åse, Åshild, Åslaug, Åsta

Her finner du alle artiklene om navn og du kan søke opp navn du vil lese mer om, og lage egne navnelister

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: