Gretha

Gretha

Gretha

Gretha er et vanlig navn i Norge, men lite i bruk til barn nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 401 Sist oppdatert 05.01.22
Gretha og Greta er varianter av Grethe og Grete. Det er kortformer av Margareta, blant annet på svensk, og Margrete. Margareta har opphav i persisk og betyr perle, og kom til Norge med kristendommen på 1000-tallet.

Så populært er Gretha:

452 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gretha i Norge og andre land:

Gretha og Greta har lite gammel tradisjon i Norge, og var lite brukt før år 1900. Det var 73 jenter og kvinner samlet med skrivemåtene Greta og Gretha i 1910-folketellingen. Gretha og mest som Greta var særlig mye brukt fra rundt 1925 til tidlig på 1960-tallet. I 5-årspeioden 1935-1939 ville Greta og Gretha komme rundt 60. plass som første eller eneste fornavn dersom vil teller dem samlet.

For Greta, som har vært mest brukt av de to formene, har navnet siden 2017 og foreløpig til 2020 blitt gitt til under 4 fødte i året.

Den 01.01.2021 var det 499 kvinner med Gretha som første eller eneste fornavn, og 1756 Greta. Gretha, med th, var da på 578. plass blant navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge.

Greta, uten h, er blant annet mye brukt i Sverige og Italia nå på 2000-tallet, og har også på samme tid hatt plasser på 500 og 600-tallet i USA. Gretha er stort sett mye mindre brukt.

Derfor fungerer Gretha godt nå:

Når Gretha og Greta blir brukt på 2000-tallet, er en grunn at det er mange tiår siden de var mye brukt, og at det kan passe å ta dem i bruk for en ny generasjon. Det kan også ha noe å si at navnene har blitt mye brukt i Sverige ut over 2000-tallet. Dessuten er det kort og greit å si og skrive. At de er internasjonalt kjent, er også praktisk. Trass i alle gode grunner, er bruken foreløpig på vei ned ut over 2000-tallet.

Varianter av Gretha:

Greta, Grete, Grethe, Margareta, Margaux, Margherita, Margot, Margrethe, Marguerite

Slik uttales Gretha

GREE-ta

Navn i samme sjanger som Gretha

Amalia, Annika, Arnold, Bergljot, Bernt, Brynjulv, Carsten, Christel, Claus, Eyvind, Frederik, Gjertrud, Grethe, Heidi, Hennie, Henning, Hermann, Irmelin, Jannike, Karsten, Kurt, Mio, Olve, Ragnvald, Rikard, Robert, Stephen, Svanhild, Sølve, Tale, Toralf, Wenche, Werner, Wilma

Du kjenner Gretha fra:

Politiker Gretha Kant, skuespiller Gretha Brazelle, sanger Gretha Boston, modell Gretha Cavazzoni, forfatter Gretha Jünger, tv-produsent og forfatter Gretha Rose, musikkartist Gretha Sihombing, skøyteløper Gretha Smit

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn
Tyske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: