Marte har to opphav, enten fra Margareta eller fra Marta. Margareta ble tatt i bruk både på gresk og latin og betyr perle. Lenger tilbake har navnet opphav i persisk. Marta finnes i Bibelen, kommer fra språket hebraisk og betyr husmor, altså den som styrer i hjemmet eller huset. Opphavet fra Margareta er mest aktuelt i Norge.

Sist oppdatert: 24. april 2019

Så populært er Marte:

8251 personer har dette navnet.
Kilde: SSBI 2020 var Marte på 161. plass i Topp 742 jentenavn 2020.

Bruk av navnet Marte i Norge og andre land:

Marte har vært mye brukt fra 1600-tallet til 1800-tallet. Navnet kom igjen fra sent på 1900-tallet. Marte og Marthe samlet var blant de ti vanligste fra 1986 til 2001.

De siste 10 årene har navnet fortsatt å falle i bruk. I 2009 var det 81 barn som fikk navnet, mot bare 22 i 2018 og 19 i 2019.

Marte er ikke å finne i topplister i Danmark, Sverige, England og Wales, Polen eller USA, men variantene Marta og Martha er stort sett mer brukt, og i flere land også høyt oppe på listene.

Derfor fungerer Marte godt nå:

Marte blir brukt fordi det er et navn med sterk tradisjon. Det har den godt stemte konsonanten m, som mange foreldre liker. Dessuten begynner Marte på Ma- slik som i mange populære navn fra sent på 1990-tallet og ut over 2000-tallet.

Bruken samlet for de to skrivemåtene har ligget på omtrent samme nivå noen få år fram til 2018, og det vil trolig holde seg slik til tidlig i 2020-årene.

Varianter av Marte:

Margareta, Margarete, Marit, Marita, Marite, Marta, Martha, Marthe, Mette, Mærta

Slik uttales Marte

MARR-te, som er tydelig uttale

MART-e der rt blir til én lyd på, slik det er vanlig på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nordland

Navn i samme sjanger som Marte

Aeneas, Amalie, Benjamin, Egil, Eli, Erlend, Frank, Frida, Grethe, Gro, Ingvild, Irene, Jarle, Jenny, Jens, Joachim, Karl, Karoline, Kevin, Kim, Kjersti, Leif, Lene, Lise, Magne, Marianne, Markus, Mona, Morten, Oliver, Robert, Sebastian, Simen, Sindre, Sofie, Vegard, Vilde, William

Du kjenner Marte fra:

Programleder Marte Stokstad, journalist og forfatter Marte Michelet

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 742 jentenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMartha
Neste artikkelMarthe
DEL