Sofie kommer fra gammelgresk og betyr klok eller vis. Deler av navnet utgjør også slutten av ordet filosof som betyr en som elsker visdom.

Så populært er Sofie:

I 2018 var Sofie på 7. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2017 var Sofie på 1. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2016 var Sofie på 4. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

Bruk av navnet Sofie i Norge og andre land:

I Norge var Sofie et veldig vanlig navn på 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet. Det ble vanlig igjen på 1990-tallet og har vært populært siden.

Etter ett år på toppen av listen, falt Sofie helt ned på 7. plass i 2018. 296 barn fikk navnet Sofie i Norge det året, fordelt på 260 Sofie og 36 Sophie.

De samme bølgene for navnet finner vi også i Sverige, Danmark, Storbritannia og USA. I Danmark var Sofie mest populært lenge, men ble i 2011 forbigått av Sofia. I 2017 var Sofie på 22. plass, med synkende trend. I første halvår av 2018 var Sofia på 5. plass og Sofie på 29. plass i Danmark.

I Sverige er det Sofia som har vært mest populært hele tiden, og navnet var på 42. plass i 2018. Sofie var ikke i topp 100 det året.

I Storbritannia og USA er også Sophia mer populært enn Sophie – og slik har det vært lenge. I England og Wales var Sophie på 16. plass, Sophia på 11. plass og Sofia på 31. plass i 2017. I USA var ikke Sophie eller Sofie i topp 100, men Sophia var på 5. plass og Sofia på 15. plass.

Derfor fungerer Sofie godt nå:

Sofie passer godt nå fordi mange foreldre ønsker navn med gammel tradisjon i Norge, men som ikke har vært særlig i bruk på noen generasjoner. Dessuten påvirkes vi av at navnet finnes på andre lands topplister.

Sofie passer også godt nå fordi det har så mange vokaler, særlig to inntil hverandre (ie).

Siden Sofie har vært i bruk i tre tiår allerede, vil nok en del foreldre oppleve at navnet er i ferd med å bli litt oppbrukt. Da kan Sofia være en fin variant å velge i stedet. Sofia har økt i popularitet de siste årene, og har tatt igjen Sofie i bruk.

Varianter av Sofie:

Sophie, Sophia, Sofia, Sophy, Fie, Fia, Zofia, Sofija, Sofja, Sonja

Slik uttales Sofie:

Navnet uttales slik det skrives. O-en i i Sofie og Sofia blir helst uttalt som o i Norge, men uttalen er med å i navnet (og variantene) i fleste andre land.

Navn i samme sjanger som Sofie:

Julie og Emilie.

Du kjenner Sofie fra:

Det er et utall Sofie/Sophie i filmer, tv-serier og bøker. Flere kjente personer bærer eller bar navnet. I Norge kjenner vi også navnet fra Jostein Gaarders bok Sofies verden som kom ut i 1991. Boken var veldig populær på 1990-tallet og kom som film i 1999. Boken handlet om filosofi.

Guttevariant av Sofie:

Sofus og Sofian

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKjære gravide mødre – ikke frykt fødselen!
Neste artikkelJakob
DEL