Sofie kommer fra gammelgresk og betyr klok eller vis. Deler av navnet utgjør også slutten av ordet filosof som betyr en som elsker visdom.

Publisert: 19. januar 2018

Så populært er Sofie:

I 2017 var Sofie på 1. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2016 var Sofie på 4. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

Bruk av navnet Sofie i Norge og andre land:

I Norge var Sofie et veldig vanlig navn på 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet. Det ble vanlig igjen på 1990-tallet og har vært populært siden.

De samme bølgene for navnet finner vi også i Sverige, Danmark, Storbritannia og USA. I Danmark var Sofie mest populært lenge, men ble i 2011 forbigått av Sofia. I Sverige er det Sofia som har vært mest populært hele tiden. I Storbritannia og USA er også Sophia mer populært enn Sophie – og slik har det vært lenge.

Derfor fungerer Sofie godt nå:

Sofie passer godt nå fordi mange foreldre ønsker navn med gammel tradisjon i Norge, men som ikke har vært særlig i bruk på noen generasjoner. Dessuten påvirkes vi av at navnet finnes på andre lands topplister.

Sofie passer også godt nå fordi det har så mange vokaler, særlig to inntil hverandre (ie).

Siden Sofie har vært i bruk i tre tiår allerede, vil nok en del foreldre oppleve at navnet er i ferd med å bli litt oppbrukt. Da kan Sofia være en fin variant å velge i stedet. Sofia har økt i popularitet de siste årene, og har tatt igjen Sofie i bruk.

Varianter av Sofie:

Sophie, Sophia, Sofia, Sophy

I gamle dager ble navnet i mange tilfeller uttalt som Soffi i Norge og Sverige, og det fins Fie og Fia som korte navn. På polsk er det Zofia, på litauisk Sofija, og på russisk blant annet Sofja (Софья) og Sofija (София). Og Sonja er opprinnelig en russisk kjæleform av Sofja/Sofija.

Slik uttales Sofie:

Navnet uttales slik det skrives. O-en i i Sofie og Sofia blir helst uttalt som o i Norge, men uttalen er med å i navnet (og variantene) i fleste andre land.

Navn i samme sjanger som Sofie:

Sofie er et klassisk navn – altså navn med opphav i gamle Hellas eller Romerriket. Andre slike navn er Julie og Emilie.

Du kjenner Sofie fra:

Det er et utall Sofie/Sophie i filmer, tv-serier og bøker. Flere kjente personer bærer eller bar navnet. I Norge kjenner vi også navnet fra Jostein Gaarders bok Sofies verden som kom ut i 1991. Boken var veldig populær på 1990-tallet og kom som film i 1999. Boken handlet om filosofi.

Guttevariant av Sofie:

Sofus og Sofian

Allerede midt på 1800-tallet laget noen i Norge Sofian av Sofie eller Sofia, og noen barn heter det både i Norge, Sverige og Danmark i dag.

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKjære gravide mødre – ikke frykt fødselen!
Neste artikkelJakob
DEL