Doris

Doris

Doris

Det kan passe bra å velge Doris igjen nå, rundt 100 år siden sist det hadde et oppsving. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 940 Sist oppdatert 17.02.20
Doris er et navn fra gresk mytologi. Det betyr mest sannsynlig dorisk kvinne. Det vil si kvinne fra folkestammen dorerne i det gamle Hellas. Hva dorer betyr, er ukjent. Det fins svært usikre forklaringer som skogfolket, folket med spydskaftene, eller det kan bety gave. Navnet har også vært oppfattet som som kortform til Dorothea. Dorothea er et gresk kvinnenavn satt sammen av doro betyr gave, og theos, som betyr gud.

Så populært er Doris:

430 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Doris i Norge og andre land:

Doris ble særlig brukt i første halvdel av 1900-tallet.

Ved inngangen til 2020 var det 464 jenter/kvinner med Doris som første eller eneste fornavn.

Navnet Doris fikk en litt negativ klang i Norge og ellers i Vest-Europa i 1960- og 1970-årene, kanskje også før. Det ble knyttet til det å være litt ekstra opptatt av amerikansk kultur. Det vil si å bruke moter, væremåter og gjenstander fra USA på en måte som skilte seg ut i Norge. Biler og bilinventar er typisk for dette. Betydningen gled etter hvert over til å bety det å bruke moter forsinket og overdrive bruken av flotte ting, og ofte det å kjøpe disse tingene billig. Doris ble ofte knyttet til Harry, som har blitt oppfattet på samme måten.

I USA var Doris i topp 1000 fra 1900 til 1992. Navnet var blant de 100 mest populære navnene fra 1902 til 1954, og blant de 10 mest brukte jentenavnene i tidsrommet 1924 til 1933. Etter 1992 har ikke navnet vært blant de 1000 mest brukte navnene i USA.

Derfor fungerer Doris godt nå:

Dersom Doris blir brukt på 2000-tallet, kan det være fordi det er blant navn som var brukt tidlig på 1900-tallet, og som kommer tilbake igjen. Andre slike er Ella og Nellie. Det kan også være påvirkning fra mediene. Den negative klangen for Doris lever neppe i dag, i alle fall ikke i foreldregenerasjonen for barn i dag.

Varianter av Doris:

Dorris

Slik uttales Doris

DÅRR-is

DORR-is

Navn i samme sjanger som Doris

Anthony, Arturas, Asta, Bartlomiej, Bianca, Bogdan, Dominik, Edwin, Elling, Gladys, Hjalmar, Ingelin, Ingfrid, Ingri, Isaac, Jelena, Jim, Josephine, Juliane, Kajsa, Krystian, Lavrans, Leona, Linas, Marcel, Marko, Maximilian, Melady, Milian, Molly, Nikolas, Olea, Selina, Sharon, Sonia, Thorvald, Tryggve, Willy

Du kjenner Doris fra:

Sanger og skuespiller Doris Day, skuespiller Doris Roberts, forfatter Doris Lessing, sanger og låtskriver Doris Dragović, bassist Doris Yeh

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: