Anette

Anette

Anette

Det var mer enn tre ganger så mange Anette som Annette i Norge per 01.01.19. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2743 Sist oppdatert 05.07.19
Anette og Annette er franske former av Anna/Anne. Anna er et hebraisk navn som betyr nåde (Guds tilgivelse av synd). Anna er navnet til Jesu mormor. Endingen -ette betyr liten, og tilsvarer endinger i navnene Henriette og Jeanette, og -otte i Charlotte. Det er en opphavlig ending for kjælenavn. Anita er på spansk og italiensk med tilsvarende ending på de språkene, altså vesle Anna.

Så populært er Anette:

8443 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Anette i Norge og andre land:

Annette var mye i bruk på Sør-Østlandet på 1800-tallet. Det ble mye brukt i hele landet fra 1960- til 1990-årene, med mer enn tre ganger så mange Anette som Annette. Samlet var disse variantene blant ti på topp fra 1982 til 1987. En førsteplass i 1982 var det beste.

Annette/Anette er et eksempel på hvordan motenavn brukte lang til på å spre seg fra Oslo-området og ut over landet på 1900-tallet. Dette navnet ble tatt i bruk i Oslo og Akershus i 1950-årene. Det kom i bruk på Vestlandet i 1960-årene, i Finnmark tidlig i 1970-årene og til sist i Nordland etter 1975. Rekkefølgen i Nord-Norge kunne nok veksle fra navn til navn. På 2000-tallet sprer gjerne navn seg over hele landet omtrent på samme tid fordi vi har en helt annerledes mediebruk.

I 2018 var det færre enn 4 og kanskje ingen som fikk navnene Anette og Annette i Norge.

Anette og Anette er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA. I USA var Annette sist i topp 1000 i 2007.

Derfor fungerer Anette godt nå:

Anette blir sannsynligvis mest brukt ut over 2000-tallet fordi det har tradisjon.

Bruken ser ut til å være på vei ned like før 2020, og navnet sank fra 10 fødte i 2010 til under 4 i 2018. Fram til tidlig i 2020-årene kan det trolig bli liggende rundt 5 fødte i året.

Varianter av Anette:

Andine, Ane, Aneta, Anete, Anett, Anine, Anita, Anja, Ann, Anna, Anne, Anneke, Annette, Annicka, Annicken, Anniina, Annike, Anniken, Annikken, Annine, Nana, Netta, Nette

Slik uttales Anette

a-NETT-e

Navn i samme sjanger som Anette

Aase, Alicia, Annette, Arnfinn, Asgeir, Britt, Cecilie, Charlotte, Christine, Dante, Egil, Elise, Finn, Grete, Gro, Gunn, Hanne, Henny, Irene, Janne, Jenny, Jens, Joachim, Karoline, Kenneth, Kim, Kåre, Laila, Lena, Linn, Lise, Magne, May, Njål, Odd, Robert, Roger, Sigrid, Simen

Du kjenner Anette fra:

Illustratør Anette Moi, skuespiller Anette Hoff, realitydeltaker Anette Young, politiker Anette Trettebergstuen, modell Anette Stai, skihopper Anette Sagen

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: