Bergitte

Bergitte

Bergitte

Kjært navn har mange skrivemåter. I hvert fall kan se virke sånn for Bergitte og andre former av navnet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 354 Sist oppdatert 31.08.21
Bergitte er en av mange norske former av Birgitta. Birgitta er svensk form av det opphavlig keltiske navnet Brighid. Det betyr den høye.

Så populært er Bergitte:

61 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Bergitte i Norge og andre land:

Bergitte er kjent fra 1700-tallet, og kan være brukt i Norge før. Det ble mer brukt på 1800-tallet, og mest rundt år 1900. Navnet var brukt i store deler av landet.

I 1801-folketellingen var det rundt 550 kvinner med Bergitte-varianter (med e som første vokal), og rundt tusen Birgitte-varianter i tillegg (med i). I 1910 var det rundt 4000 kviner med Bergitte-varianter, og knapt to tusen med Birgitte-varianter i tillegg.

Dessuten kan alle slike skrivemåter ha blitt brukt om hverandre for samme personer. Bergitte var uansett mer vanlig enn Birgitte fram til sent på 1900-tallet. Skrivemåten Bergitte var på 167. plass for fødte i perioden 1875-1899, og Birgitte på 156. plass, slik at Birgitte var i ferd med å ta over.

Den 01.01.2021 var det 65 jenter/kvinner med Bergitte som første eller eneste fornavn, 2661 Birgitte og 225 Birgitta.

Derfor fungerer Bergitte godt nå:

Bergitte kan bli brukt fordi det har ganske mye tradisjon i Norge. Det er så lenge siden det var mye brukt, at det kan passe å ta det fram igjen.

Varianter av Bergitte:

Bergetta, Bergette, Bergit, Bergitha, Bergithe, Bergitta, Berit, Berith, Birgit, Birgith, Birgitta, Birgitte, Bridget, Brigitte, Brit, Brita, Brith, Britt, Britta

Slik uttales Bergitte

ber-GITT-e

BERR-gitt-e, med trykk på første stavelse kan ha vært brukt på Østlandet og i Trøndelag

Navn i samme sjanger som Bergitte

Amilie, Asborg, Birgithe, Ditlev, Evin, Gitlaug, Gunleik, Gunnel, Gurine, Herleif, Hildeborg, Ingard, Ingeline, Juli, Jytte, Konstance, Mariken, Morris, Mårten, Nemi, Oliander, Sigbjørg, Sylvester, Synva, Thorgeir, Thurid, Thuva, Tommie, Torveig, Øygunn

Du kjenner Bergitte fra:

Maler Inger Bergitte Sæverud, politiker Bergitte Tønnesen Andersen

Guttevariant(er) av Bergitte:

Bergeton, Bergiton

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: