NavnJentenavnBergliott

Bergliott

Bergliott

Bergliott

Det er få eller kanskje ingen som har navnet med skrivemåten Bergliott i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 333 Sist oppdatert 31.08.21
Bergliott er en svært sjelden skrivemåte for Bergliot. Bergliot, og Bergljot, er et nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av to deler. Berg vil si berging (beskyttelse) og liot/ljot betyr skinnende (lys).

Så populært er Bergliott:

Bruk av navnet Bergliott i Norge og andre land:

Varianter av navnet, særlig Bergljot og Bergliot, er kjent i Norge siden 900-tallet. Det var stort sett lite i bruk fram til sent på 1800-tallet, da navn fra middelalderen ble hentet fram og mye brukt.

Dersom en teller skrivemåtene samlet, ville de ligget rundt 30. plass i 1900-1904 og rundt 40. plass i 1910-1914. I 1910-folketellingen var det 5 kvinner ført inn med skrivemåten Bergliott.

Foreløpig er navnet lite eller ikke brukt på 2000-tallet. Skrivemåten Bergliott med to t-er til slutt har vært svært lite brukt. Bergliot og Bergljot har vært de vanlige skrivemåtene.

Ved inngangen til 2021 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Bergliott som første eller eneste fornavn, 482 Bergljot og 161 Bergliot.

Derfor fungerer Bergliott godt nå:

Bergliott passer det å bruke fordi det er en variant av et tradisjonsnavn, og fordi det har nordisk opphav. Dersom en vil uttale navnet bokstavrett med i og o i hver sin stavelse, blir det en uttale som ligner andre populære navn med to vokaler inntil hverandre i hver sine stavelser, slik som for Eliott, Marion, Mio og Viola. Dette er i tilfelle en ny uttale for dette navnet, der det helst har vært uttalt som jo istedenfor io.

Varianter av Bergliott:

Bergliot, Berglioth, Bergljot, Bergljoth

Slik uttales Bergliott

BÆRG-ljått

BÆRG-li-ått, som er en bokstavrett uttale

BÆRG-lått, i rask uttale

Navn i samme sjanger som Bergliott

Albertus, Berg, Bergeton, Bergithe, Bergtora, Berina, Bernadett, Berny, Bertran, Bottolf, Chalotte, Eberhard, Eliora, Hergunn, Hilbert, Karlotta, Lionell, Lottelise, Lotten, Lotti, Nottov, Otea, Otta, Otter, Roberta, Siglinde, Svanberg, Weinant, Wilbert

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldemorsnavn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: