GravidBarnet i magenNår kan man begynne å kjenne liv?

Når kan man begynne å kjenne liv?

Så fint det er å kunne kjenne den lille romstere rundt inni magen. Foto: privat
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 118904
Kan det være...? Mange venter i spenning på de første boblende bevegelsene fra babyen i magen. For de aller fleste er det fantastisk å kjenne liv for første gang, selv om mange kan være i tvil i starten om det faktisk er babyen de merker.

Ofte er det ganske vanskelig å være sikker på om det faktisk er babyen man kjenner når det bobler i magen, eller om det kan være fordøyelsen som jobber litt ekstra. Men én ting er sikkert – det er utrolig deilig å kunne følge mer med selv på hvordan det står til i magen, når man begynner å kjenne liv hver dag.

Spreller rundt inni deg lenge før du merker det
De første ukene av svangerskapet ligger den lille livmoren stadig godt gjemt bak symfysebenet, men den lille spiren skal ikke være gammel før han begynner å sprelle godt inni der. Så selv om du som gravid ikke kjenner noe som helst, så er det lille fosteret veldig aktivt lenge før du kan klare å kjenne det inni deg.

Hvor ofte kjenner du liv i starten?
Når du først kjenner liv, kan det likevel godt gå noen dager til neste gang du kjenner det igjen. Det er normalt. Og noen ganger er det først når du kjenner liv hver dag, at du vet at det faktisk var liv du kjente på et tidligere tidspunkt.

De som har vært gravide før kjenner liv tidligere
Det er flere faktorer som kan ha betydning for når du kjenner liv for første gang. Som gravid for første gang er det vanlig at det tar litt lenger tid, enn hvis du har født før og vet hva du skal kjenne etter. Jeg pleier å si til mine førstegangs-fødende at de lett kan komme forbi uke 20 før de klarer å kjenne skikkelig med liv, og at det er helt normalt.

Flergangs-fødende kjenner ofte liv to til tre uker tidligere. Men normalområdet er ganske bredt der, og jeg har faktisk møtt kvinner som er helt sikre på at de kjenner liv helt ned i uke 13-14. Samtidig må noen kvinner vente helt til uke 23-24 før de kan si med sikkerhet at de kjenner liv.

Kroppsfasong og morkakeplassering spiller også inn
Det spiller også en rolle om man har litt ekstra polster på magen. Er du litt mer lubben kan det godt være at du må vente litt lenger før du kjenner skikkelig med liv. Det gjelder for så vidt både for første- og flergangsfødende.

En annen ting som kan spille en stor rolle for hvor tidlig du kjenner liv, er morkakens lokalisering. Den kan i  utgangspunktet feste seg hvor som helst inni livmoren, men oftest fester den seg på livmorens bakre vegg eller øverst oppe i livmoren. Men den kan også feste seg på livmorens fremre vegg. Det er helt uproblematisk, og spiller ingen som helst rolle for svangerskapet eller fødselen. Men hvis morkaken sitter på fremre vegg av livmoren, så kjenner du ofte liv en god del senere enn vanlig. Det er akkurat som om den blir en buffer mellom babyen og livmoren, og er med å dempe måten du kjenner fosterbevegelsene på. Så det er altså helt normalt.

Hvis du har vært på ultralyd kan du se på skjemaet ditt hvor morkaken ligger. Hvis den ligger bak står det POSTERIOR. Hvis den ligger øverst oppe står det FUNDUS. Hvis den ligger fremme står det ANTERIOR.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: