Maj

Maj

Maj

Skrivemåtene May og Mai er mer brukt enn Maj i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 314 Sist oppdatert 31.05.21
Maj er svensk form av Mai. Maj og det norske og danske Mai er former av det det det engelske May. May er opphavlig engelsk kjæleform av Mary, engelsk for Maria. Svenske Maj er også kortform av Maja, som opphavlig er kjæleform for Maria. Maria er et bibelsk navn og kan bety elsket, stor og sterk, sjøens stjerne , opprører eller dråpe fra havet – alt etter hvordan man tolker navnets opphav. Mai/Maj/May blir også assosiert til månedsnavnet mai. Maj finnes i tillegg som etternavn, trolig helst md polsk bakgrunn og måneden mai. Månedsnavnet kan opphavlig ha blitt brukt som om noen som ble født i mai eller var glad i sol, og så blitt til etternavn for etterkommere.

Så populært er Maj:

743 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Maj i Norge og andre land:

Mai, og variantene Maj og May, har ikke gammel tradisjon i Norge. Disse navneformene kom i bruk i Norge rundt 1940. Maj var helst inspirert av Maj fra Sverige, der det var mye brukt to tiår før 1940. I tillegg var trolig alle former inspirert av engelske May, noe brukt i England og USA. I Norge var varianter av navnet mye brukt sent på 1950- og tidlig på 1960-tallet, mest May, dernest Mai, og minst Maj. Alle har sunket i bruk siden. Samlet ville formene ligget rundt 15.-20. plass. Disse navnene har vært lite brukt på 2000-tallet.

Ved inngangen til 2021 var det 487 jenter/kvinner med Maj som første eller eneste fornavn, 8575 May og 1409 Mai. I alt 47 hadde Maj som etternavn. Maj var da på 593. plass blant fornavn på jenter/kvinner i befolkningen.

I Norge har Maj, Mai og May blitt mye brukt som første navn i dobbelt fornavn, som i Maj Britt, May Britt og Mai Britt. Dette er inspirert fra Sverige. Ved inngangen til 2021 hadde rundt 90 % av alle Maj dette som første av to fornavn, medregnet ca. 2 % med bindestrek. Det var omtrent det samme for Mai og May.

Derfor fungerer Maj godt nå:

Dersom Maj, Mai og May blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det er et kort og greit navn å si og skrive. Det kan også være oppkalling i egen familie. Dessuten kan det oppleves som et navn knyttet til natur og vår, måneden mai. Navnet begynner med Ma-, som finnes i mange populære navn på 2000-tallet og sent på 1900-tallet, som Maria, Malin, Martin, Markus og Mathias.

Varianter av Maj:

Mae, Mai, Maire, Maria, Marie, Mary, May, Meri, Moira

Slik uttales Maj

MAJJ

MAAJ

Navn i samme sjanger som Maj

Alvhild, Aneta, Anni, Aril, Askil, Audhild, Aya, Ayda, Baard, Bereket, Biniam, Carita, Catrine, Chrisander, Dani, Eldrid, Elling, Eskild, Fredrikke, Harda, Hjalmar, Ingerid, Ingolf, Ingvill, Jann, Johann, Kerstin, Lin, Malvin, Mattias, Niclas, Sam, Sidsel, Svanhild, Torben, Torje, Tryggve, Ulf

Du kjenner Maj fra:

Sanger Maj Britt Andersen, komponist Maj Sønstevold, forfattere Maj Sjöwall og Maj Samzelius, politiker Maj Christin Stenersen Lund, skuespillere Maj Doris Rimpi og Maj Fant, illustratør Maj Fagerberg, svømmer Maj Hillesund, langrennsløper Maj Helen Nymoen

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med vakker betydning
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: