NavnJentenavnHendrikke

Hendrikke

Hendrikke

Hendrikke

Navnet Hendrikke kan passe godt å velge nå.
Av Babyverden 27 Sist oppdatert 26.08.22
Hendrikke er en norsk variant av det tyske Hendrike, som begge er jenteformer av Hendrik. Hendrik er blitt til som en nordtysk og nederlandsk form av det tyske Heinrich. Ellers kjenner vi navnene som Henrikke og Henrik. Alle disse navnene har to ulike betydninger – hjem og mektig, eller inngjerding (hage) og mektig. D-en i Hendrik og i jenteformene kan ha kommet inn for å lette uttalen.

Så populært er Hendrikke:

Bruk av navnet Hendrikke i Norge og andre land:

I Norge er Hendrikke kjent fra 1700-tallet, men helst skrevet Hendrike fram til tidlig på 1800-tallet. Da tok Hendrikke over for Hendrike i skrift, og var nok før det også ofte uttalen. Hendrika og Hendrikka, med a sist, var på samme tid også mye i bruk skriftlig, og i tillegg som uttale også for blant andre Hendrikke. Men Henrikke, uten d, har vært den vanligste varianten fra tidlig på 1800-tallet.

I 1865-folketellingen var det rundt 100 Hendrike, rundt 120 Hendrika, litt over 400 Hendrikke, rundt 130 Hendrikka og rundt 700 Henrikke. Alle disse formene kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer fram til tidlig på 1900-tallet. Dessuten har navn skrevet med -e sist ofte hatt uttale med -a.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen Hendrikke og Hendrike, 13 Hendrika, 317 Henrikke og 5 Henrikka i Norge.

Derfor fungerer Hendrikke godt nå:

Hendrikke kan bli brukt fordi skrivemåten viser gammel tradisjon. Navnet vil også kunne bli valgt fordi det ender på -rikke, som minner om andre tyske navn som har tradisjon i Norge, slik som Frederikke, Fredrikke og Ulrikke.

Varianter av Hendrikke:

Dicken, Hendrike, Hendrikka, Hennie, Henny, Henrikka, Henrikke

Slik uttales Hendrikke

hend-RIKK-e

hen-RIKK-e

Navn i samme sjanger som Hendrikke

Berndt, Bernth, Berny, Berth, Berthine, Bertran, Cerina, Christofer, Crister, Danckert, Derick, Dermot, Diederik, Dieter, Ebenezer, Egbert, Eggert, Elbert, Eliezer, Emerentse, Erdal, Erdina, Ericka, Erina, Erlan, Erlina, Erlinda, Ermelinda, Ernes, Ernesta, Ernestina, Harda

Guttevariant(er) av Hendrikke:

Harry, Heinrich, Hendrich, Hendrik, Henk, Henki, Henri, Henrich, Henrik, Henry

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: