Brita

Brita

Brita

Brita var en del brukt på slutten av 1800-tallet, men har stort sett falt i bruk siden. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 838 Sist oppdatert 19.08.19
Brita er en av flere norske og svenske former av Birgitta. Birgitta er svensk form av det opphavlig keltiske navnet Brighid. Det betyr den høye.

Så populært er Brita:

1688 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Brita i Norge og andre land:

I Norge var Brita mye brukt på Vestlandet på 1600-1800-tallet, og det har stort sett gått nedover hele tiden siden andre halvdelen av 1800-tallet. Brita var på 49. plass i landet i tiåret 1870-1879, og særlig brukt Hordaland og Sogn og Fjordane. Brita et holdt seg for det meste i de samme fylkene til 1930-1940-årene. Bruken gjort et lite hopp opp i 1930-årene, kombinert med økende bruk i store deler av landet. Det kan være inspirert av en økt bruk i Sverige særlig i 1920-årene.

Siden 2010 har Brita vært nesten ute av bruk. I 2018 var det færre enn fire og kanskje ingen barn som fikk navnet Brita.

Brita er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Brita godt nå:

Når Brita blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det er et navn med gammel tradisjon i Norge. Navnet er også kort og greit å si og skrive.

Varianter av Brita:

Beret, Bergit, Bergitte, Berit, Berith, Berta, Berte, Bertha, Bigga, Biret, Birgit, Birgitta, Birgitte, Birje, Birta, Birte, Birthe, Bridget, Briet, Brigitte, Brit, Brith, Britha, Britt, Britta, Gitte, Pirjo

Slik uttales Brita

BRII-ta

Navn i samme sjanger som Brita

Aage, Annika, Christer, Edvin, Eli, Emelie, Emmeline, Erland, Eugen, Fredric, Freyja, Gerd, Gisle, Gry, Gunni, Halldor, Hannah, Herlaug, Hilmir, Ina, Ingve, Jarand, Johnny, Lene, Mildrid, Oddrun, Sylvi, Synne

Relaterte lister:

Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn
Underdogs navn som brukes lite nå
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: