Wenche

Wenche

Wenche

Wenche var særlig mye brukt på 1950-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2338 Sist oppdatert 09.08.19
Wenche kommer opphavlig fra gammelt tysk. Det er satt sammen av to deler. Wen/Ven betyr venn, og -che/-ke betyr liten.

Så populært er Wenche:

13463 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Wenche i Norge og andre land:

Wenche ble i eldre tider særlig brukt i Bergen på 1700- og 1800-tallet, og var nært knyttet til tysk innvandring og kontakt med tyskere.

Wenche ble mye brukt over hele landet fra 1930- til 1970-årene. Det var inne blant de ti vanligste i årene 1955-1957, med 9.-plasser de 1955-56 som det beste.

Det var bare i Norge at Wenche ble tatt mye i bruk midt på 1900-tallet, noe som kan tyde på at det var særlig knyttet til den eldre tradisjonen i Norge.

Skrivemåten Wenche er den klart vanligste i Norge. Skrivemåten ser ut til å ha gjenoppstått fra en eldre skrivemåte fra Norge. På tysk har skrivemåten vanligvis vært og er Wencke, med -ck-, og Wenche Myhres navn skrives Wencke i Tyskland.

I Norge var det ved inngangen til 2019 for første eller eneste fornavn i alt 13 826 Wenche, 792 Venke, 394 Wenke, 300 Venche, 202 Wencke, 256 Vencke.

Den store populariteten for Wenche i Norge på 1900-tallet kan i tillegg til tradisjonen se ut til å følge populariteten i film og teater for skuespilleren Wenche Foss fra rundt 1940 og noen tiår framover. Dernest kan sangartisten Wenche Myhre som ble svært populær tidlig i 1960-årene, ha bidratt til et ekstra løft for navnet på den tiden. Bruken av navnet kan ellers passe med høy popularitet for flere gamle tradisjonsnavn før og rundt midten av 1900-tallet (som Kari, Berit og Marit), noe vi trolig kan se med at navnet kom i bruk før Wenche Foss sin karriere begynte sent på 1930-tallet.

I 2018 var det færre enn fire og kanskje ingen barn som fikk navnet Wenche.

Wenche er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Wenche godt nå:

Når Wenche blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det er et navn med mye gammel tradisjon fra 1800-tallet og før. Men det kan også fordi det er så lenge siden det var mye brukt (på 1900-tallet), at noen syns det kan passe å ta det i bruk for en ny generasjon.

Varianter av Wenche:

Venche, Vencke, Venke, Wencke, Wenke

Slik uttales Wenche

VENG-ke

Navn i samme sjanger som Wenche

Alexander, Alma, Amalie, Anita, Bente, Berit, Bjørg, Camilla, Emma, Espen, Frida, Geir, Grete, Gretha, Gunnar, Herman, Hermine, Håkon, Linda, Linn, Ludvik, Lukas, Madeleine, Mads, Marcus, Margaret, Mona, Ragnhild, Robert, Thore, Tor, Ulrikke, Valborg, Wår, Øyvind

Du kjenner Wenche fra:

Skuespiller Wenche Foss, tv-kokk Wenche Andersen, sanger Wenche Myhre, forfatter Wenche Wessel, karakteren Wenche i tv-seriene om Kongsvik, blogger Wenche Larsen

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn
Tyske navn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: