Visste du at det er 744 navn i Norge som er brukt av over 1000 personer? Eller at det minst vanlige guttenavnet blant topp 50 i 2019 var Alfred? Hva med at Solveig, som var toppnavnet i 1920, også finnes på topp 100 i 2019? Her er 24 navnefakta som kanskje overrasker deg.

Sist oppdatert: 27. april 2020

1. Flest navn i Norge inneholder bokstaven a.

Av de drøyt 20 000 navnene i bruk i Norge i dag, inneholder hele 15 188 av dem en a. Færrest navn inneholder en æ, faktisk bare 25. Her er alfabetet sortert fra vanligst til minst vanlig i navn i Norge: a, i, n, e, r, l, s, o, m, h, t, d, k, u, y, g, b, j, c, f, z, p, w, ø, q, x, å og æ.

2. I Danmark er det 8 guttenavn og 4 jentenavn i topp 50 som er brukt av færre enn 100 personer i Norge.

Vi er ganske like danskene på mange måter, også når det gjelder navn. Men med noen unntak. For mens de fleste navnene på topp 50 i Danmark også er en del brukt i Norge, er det likevel noen populære navn der som ennå ikke har slått an i Norge. Kanskje er de verdt å sikre seg mens de fortsatt er ganske sjeldne i Norge? Navnene det er snakk om er Malthe, Villads, Nohr, Lauge, Louie, Milas, Villum, Asger, Alberte, Lærke, Naja og Vigga.

3. Emma er på topp 10 i Norge, Danmark, Frankrike, Spania, Italia og USA!

Jentenavnet Emma er populært over store deler av verden. Og er å finne på topp 10 i minst fem land vi gjerne deler navnetrender med. Kanskje ikke så rart at navnet kapret 1. plassen i Norge igjen i 2019? I Sverige og England er navnet imidlertid helt nede på rundt 50. plass.

4. For 100 år siden var Solveig og Arne på topp i Norge.

Ifølge navnestatistikken for 1920 var topplisten for jenter slik: Solveig, Ruth, Anna, Gerd, Ingrid, Astrid, Else, Inger, Aslaug og Gudrun. For gutter var topplisten slik: Arne, Hans, Kåre, Olav, Rolf, Odd, Johan, Ole, Per og Einar.

5. Det er 359 guttenavn og 385 jentenavn brukt av over 1000 personer i Norge.

Det bor nesten 5,4 millioner mennesker i Norge. Men bare 744 av dem har et vanlig navn, hvis vi regner vanlig som brukt av minst 1000 mennesker. De 10 vanligste navnene i Norge er: Anne, Jan, Bjørn, Per, Ole, Lars, Inger, Kjell, Kari og Marit.

6. Det er til sammenligning 19 333 navn som er brukt av 100 eller færre i Norge.

De fleste navnene deles bare av noen få. Faktisk er det hele 19 333 navn i bruk i Norge som færre enn 100 deler, mot bare 2816 brukt av flere enn 100. Blant de vanligere navnene (brukt av 100 eller flere) er det flest jenter, med knappe 52 prosent. Også blant de sjeldnere navnene er jentenavnene i flertall – og utgjør 58 prosent. Årsaken? Det er flere guttenavn enn jentenavn i bruk i Norge.

7. 55 jentenavn og ble gitt til 100 eller flere nyfødte i 2019.

De mest populære navnene gis til mange barn samme år. I Norge vil det si flere enn hundre. Her er jentenavnene flere enn 100 barn fikk i 2019, sortert alfabetisk: Ada, Agnes, Alma, Amalie, Amanda, Amelia, Andrea, Anna, Astrid, Aurora, Eline, Ella, Ellie, Ellinor, Emilie, Emma, Eva, Frida, Hanna, Hedda, Iben, Ida, Ingrid, Jenny, Johanne, Josefine, Julia, Leah, Lilly, Linnea, Live, Maja, Mari, Maria, Marie, Mathilde, Mia, Mille, Nora, Oda, Oline, Olivia, Saga, Sara, Selma, Sigrid, Sofia, Sofie, Solveig, Thea, Tiril, Tuva, Victoria, Vilde og Ylva.

8. 69 guttenavn ble gitt til 100 eller flere nyfødte i 2019.

Noen guttenavn ble mye brukt i 2019, altså gitt til flere enn 100 nyfødte. Her er de i alfabetisk rekkefølge: Adam, Adrian, Aksel, Albert, Aleksander, Alexander, Alfred, Benjamin, Brage, Daniel, David, Edvard, Edvin, Elias, Emil, Erik, Even, Felix, Filip, Fredrik, Gabriel, Gustav, Henrik, Herman, Håkon, Isak, Iver, Jacob, Jakob, Johan, Johannes, Jonas, Jonathan, Julian, Kasper, Leo, Leon, Levi, Liam, Lucas, Ludvig, Lukas, Magnus, Marius, Markus, Martin, Matheo, Mathias, Max, Mikkel, Noah, Odin, Ola, Olav, Ole, Oliver, Oscar, Oskar, Samuel, Sander, Sebastian, Sigurd, Sverre, Theo, Theodor, Tobias, Ulrik, Vetle og William.

9. Det minst vanlige guttenavnet i topp 50 er Alfred.

Ser vi på befolkningen under ett, og ikke bare babyer, er de minst vanlige navnene Alfred, Ludvig, Matheo, Leo, Theo, Felix og Victor – alle brukt av færre enn 3000 i Norge per 01.01.20. Alfred var på 43. plass blant gutter født i 2019.

10. Det mest vanlige guttenavnet i topp 50 er Martin.

Selv om Martin var helt nede på 46. plass for gutter født i 2019, er Martin det navnet som er vanligst i befolkningen. Faktisk var det hele 21 814 personer med navnet Martin i Norge per 01.01. 20. Men også 10 andre navn i topp 50 var brukt av flere enn 10 000 i Norge: Daniel, Magnus, Kristian, Henrik, Jonas, Olav, Håkon, Mathias, Alexander og Emil.

11. Det minst vanlige jentenavnet i topp 50 er Saga.

Saga har økt mye i popularitet i Norge de siste årene, og har rykket oppover på listene. I 2019 var navnet på 39. plass for jenter. Men 01.01.20 var det bare 969 jenter/kvinner med navnet Saga i Norge. Navnet er altså ennå ikke spesielt vanlig, til tross for at det er populært. Andre navn som er brukt av færre enn 2000 er Amelia, Oline og Iben.

12. De mest vanlige jentenavnet i topp 50 er Ingrid.

I topp 50 jentenavn i 2019 er 12 av navnene brukt av mer enn 10 000 personer i befolkningen. Og selv om Ingrid var på 10. plass i 2019, var Ingrid det vanligste navnet i befolkningen. De neste 11 navnene er: Maria, Ida, Eva, Anna, Astrid, Marie, Emma, Nora, Thea, Emilie og Sara.

13. I Frankrike er 30 prosent av guttenavnene i topp 100 korte – med fire eller færre bokstaver.

Trenden med å velge korte navn har særlig vært tydelig for jenter i Norge, mens guttene har hengt litt bak. Men kanskje kommer de etter? I Frankrike er det i hvert fall en god del korte guttenavn som er populære nå: Léo, Adam, Hugo, Maël, Liam, Paul, Noah, Tom, Théo, Noé, Enzo, Eden, Axel, Léon, Amir, Naël, Evan, Malo, Nino, Lyam, Kaïs, Naïm, Côme, Milo og Noa.

14. Det er 2529 navn i Norge som bare er brukt av 4 personer!

Hvis du er på jakt etter et virkelig sjeldent navn i Norge, kan det hjelpe å snu navnestatistikken opp-ned og se på de minst brukte navnene. Av personvernhensyn offentliggjøres kun navn brukt av minst 4 personer. Her er et lite utvalg av jentenavn: Alvrunn, Bobbie, Caspara, Delores, Eng, Fauna, Grynet, Have, Ivara, Jakoba, Kesja, Lottie, Marselie, Nalina, Odea, Pergot, Roskva, Salmøy, Tamine, Ulrikka, Venhild, Winona, Øyonn, Årlaug. Og til guttene: Albrigt, Bertinius, Cristo, Dermot, Elver, Frodi, Gude, Hugleik, Ingmunn, Jost, Kastor, Lydian, Marcellus, Nidar, Oddfred, Pius, Roddy, Sydney, Thode, Umberto, Valgeir, Wenzel, Yrian, Ågne.

15. Bare 8 av 50 guttenavn i navnetoppen i Italia slutter IKKE på vokal.

Tradisjonelt sett har guttenavn sluttet på a, e, i eller o i Italia. Og det gjør de fleste fortsatt. På topp 10 slutter 7 av navnene på o, 2 på a og 1 på e. Men det finnes etter hvert noen unntak som også italienere og innflyttere velger. Dette er mer internasjonale navn som Christian, Gabriel, Thomas, Cristian, Samuel, Manuel, Daniel og Nathan.

16. Aurora er populært i Norge, Italia, England og USA.

I Norge var Aurora på 28. plass i Norge i 2019, men navnet er enda mer populært i Italia. Der var navnet på 3. plass i 2018. Også i USA er Aurora på topp 50, og på 72. plass i England.

17. Jakob, Olav, Vilde og Ada øker mest.

Fra 2018 til 2019 var det Jakob, William, Isak, Matheo, Nils, Levi, Mikkel, Håkon, Albert og Herman som økte mest for guttene, og Vilde, Eva, Ella, Live, Selma, Ada, Nora, Astrid, Sofie og Ellinor som økte mest for jentene. I et femårsperspektiv var det Olav, Jakob, Ulrik, Oliver, Levi, Filip, Theodor, Mikkel, Edvin og Adam som hadde økt mest for gutter, og Ada, Eva, Alma, Astrid, Iben, Saga, Ellie, Ellinor, Selma og Amelia som hadde økt mest for jenter.

18. I Sverige er det 16 guttenavn og 12 jentenavn på topp 100 som er brukt av færre enn 100 personer i Norge.

Vi tenker kanskje at vi velger ganske likt som naboene våre i øst, og det gjør vi til dels også. Navn som Lucas, Liam, William, Elias, Noah, Olivia, Astrid, Maja, Vera, Ebba, Ella, Alma og Lily er på navnetoppen i begge landene. Men faktisk er det mange navn som er populære i Sverige som av ulike årsaker ikke har tatt av i Norge ennå – særlig til gutter. Her er navnene: Loui, Love, Olle, Elton, Sixten, Melker, Sigge, Milton, Elis, Vilgot, Ture, Vide, Dante, Algot, Folke, Alve, Lova, Lo, Meja, Leia, Lovisa, Märta/Mærta, Svea, Cleo, Lovis, Joline, Bonnie og Wilda.

19. Alexander, Markus, Victoria og Mie faller mest i bruk.

Fra 2018 til 2019 sank Alexander, Erik, Gabriel, Jonas, Sander, Mathias, Leander, Oliver, Martin og Oscar mest i bruk for guttene, og Victoria, Celine, Sigrid, Alva, Elise, Elena, Emilie, Jenny, Synne og Marie for jentene. I et femårsperspektiv var det Markus, Mathias, Andreas, Jonas, Marcus, Leander, Leon, Martin, Sebastian og Alexander som hadde sunket mest for guttene, og Mie, Thea, Julie, Ida, Malin, Elise, Linnea, Maria, Anna og Celine som hadde sunket mest for jenter.

20. I USA er Wyatt mer populært enn Jack, og Nora mer populært enn Lily.

Hvilke navn tror du er populære i USA? Det er fort gjort å tenke at klassikere som Jack og Lily er navn som aldri går av moten der, og at andre navn, som Wyatt og Nora, dermed må finnes lengre ned på listen. Men det stemmer faktisk ikke. I 2018 var Wyatt på 26. plass, mens Jack var på 28. plass. For jentene var Nora på 30. plass og Lily på 31. plass.

21. Cornelia er mest populært i Bærum.

Bærum har lenge vært trendsetter også på navnefronten i Norge. Navn har ofte først blitt populære der før de har økt andre steder i landet. Tiden vil vise om det stemmer også for Cornelia. Ser vi på topp 20 ulike steder i Norge i 2019 er Cornelia bare å finne i Bærum.

22. I Spania slutter 27 prosent av guttenavnene i topp 100 på o.

Matheo har blitt populært i Norge den siste tiden, og Leo og Theo har også være populære en stund. Så kanskje vil vi også se en økning i popularitet blant guttenavn som slutter på o? Her er de 27 navnene brukt i Spania (fra mest brukt): Hugo, Pablo, Mateo, Alejandro, Leo, Alvaro, Mario, Diego, Enzo, Marco, Antonio, Bruno, Sergio, Thiago, Gonzalo, Dario, Rodrigo, Francisco, Guillermo, Alberto, Pedro, Santiago, Alonso, Fernando, Ignacio, Teo og Mauro.

23. I topp100 i England er det 4 guttenavn og 1 jentenavn som er brukt av færre enn fire og kanskje ingen i Norge.

Navn som Oliver, Noah, Leo, Oscar, Olivia, Amelia, Isabella og Ella finner vi på topplister både i Norge og England, men i England er Arlo, Albie, Jenson, Grayson og Gracie populære, mens de kanskje ikke er brukt i Norge i det hele tatt foreløpig (brukt av færre enn fire).

24. I Spania slutter 82 prosent av jentenavnene på topp 100 på a.

Trenden med å velge jentenavn som slutter på a gjelder i mange land for tiden, også i Norge. Men at nesten alle navnene på topp 100 slutter på a er vi fortsatt et godt stykke unna. I Spania var det bare 18 navn i topp 100 i 2018 som ikke sluttet på a. Det var Carmen, Chloe, Irene, Ines, Abril, Rocio, Leire, Leyre, Zoe, Nerea, Isabel, Mar, Iris, Nour, Cloe, Arlet, Yasmin og Malak.

Hva synes du om artikkelen?