GratispakkerDenne flotte mammapakken får finske mødre gratis i 2020

Denne flotte mammapakken får finske mødre gratis i 2020

Alle foto: KELA
Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 6744 Sist oppdatert 24.04.20
I dag ble det klart hva den finske «moderskapsförpackningen», altså mammapakken, for 2020 inneholder. I over 70 år har finske mødre fått en gratis pakke med basisutstyr til babyen sin gratis av staten, eller de kan velge å heller få et pengebeløp. Sjekk hva pakken inneholder i år!

«Moderskapsförpackningen» begynte som støtte til kvinner i fattigdom på 1930-tallet i Finland, men på slutten av 1940-tallet ble pakken gitt gratis til alle nybakte mødre.

De som ikke ønsker å motta pakken kan heller velge å få et pengebeløp. I 2020 er det på 170 euro. Man må søke senest to måneder før termin.

Om man får flere barn, har man krav på flere pakker. Faktisk mer enn én per barn. Får du ett barn får du én pakke, får du tvillinger får du tre pakker og får du tvillinger får du seks pakker. Familien velger selv om de vil ha noen pakker og pengene for resten hvis de får flere barn samtidig.

Velger folk flest pakken eller pengene?

Hvert år mottar finske foreldre rundt 60 000 «moderskapsunderstöd», eller mammastønad, som det ville vært på norsk. Rundt 40 000 av dem er i form av mammapakker, og de siste  20 000 i form av penger. De aller fleste førstegangsforeldre velger pakken. Også fordi man i sum får en høyere verdi enn pengene tilsvarer.

Koronatrøbbel også for mammapakken
Babyverdens søsterside, Vau.fi, har snakket med Johanna Aholainen, stønadsansvarlig i FPA, som deler ut pakken. Hun sier at mammapakken også merker effektene av koronapandemien.

– Det er litt problemer med å få importert varer fra utlandet nå, så det kan også påvirke innholdet i mammapakken. Hvis vi ikke får tak i produktene kan vi ikke legge dem oppi pakkene, så noen kan oppleve at enkelte produkter mangler, sier Aholainen.

Hva inneholder mammapakken?

Pakken inneholder basisutstyr til den nyfødte, og det er stort sett de samme tingene oppi pakken hvert år. Likevel fornyes den noe hvert år, både med tanke på utførelser og design. Fram til 1970-tallet var det meste stort sett hvitt i fargen, men siden har det blitt mer farger og ulikt design fra år til år. De siste årene har de fleste tingene vært i nøytrale farger slik at de skal passe til de fleste barn, skriver KELA på sine sider.

Det har de siste tiårene kommet en mer grønn profil på mammapakken, og siden år 2000 har den også inneholdt tøybleier.

For første gang fikk finnene selv være med å stemme fram designet på ett av produktene i pakken – en innedress.

– Bjørnetrykket vant med solid margin. Hele 68 prosent av de som svarte likte det best. Vi vil fortsette å la kundene stemme fram sine favoritter på enkelte av produktene i framtiden, men vi har ikke bestemt hvilket produkt det vil være for neste år ennå, sier Aholainen.

Foreløpig ser det ikke ut til at man vil kunne velge i noen større grad de nærmeste årene. Det er for eksempel ikke aktuelt å lage to varianter av mammapakken.

– Hvis vi lagde to ulike pakker ville vi miste mange av fordelene vi har nå med å kjøpe inn i store kvanta. Da ville produktene bli dyrere og vi ville måtte kutte ned på antallet produkter i pakken, sier Aholainen.

Ifølge pressemeldingen fra KELA er det 56 ting i årets pakke. Esken tingene kommer i kan brukes som babyens første seng.

Oppi esken er det dress, utesokker, votter, vognpose, tynnere dress, ullpysj, flere luer, innedress, sett med sparkebukse om omslagsbody, flere ulike bodyer, bukser, strømpebukse, sokker, pysj, sengetøy, teppe, badehåndkle, stelleprodukter, termometer, bind, kondomer, glidekrem, gulpekluter, smekker og en koseklut.

Se bilder av de fleste produktene under:

Er det fortsatt behov for en mammaboks i 2020?
De fleste foreldre i Finland klarer fint å handle inn babyutstyret sitt selv, akkurat som norske foreldre. Så trenger de egentlig pakken?

– Mammapakken er en god startpakke for familier med en nyfødt baby, og derfor er det fortsatt behov for den i 2020. Innholdet i pakken har en verdi langt utover de 170 euroene man kan få i stedet. Det tar også bort stresset med å finne ut hva du trenger og handle det inn. Oppi pakken får du alle de viktigste tingene du trenger til en nyfødt de første månedene. Dessuten har pakken en symbolverdi og er en del av finsk babytradisjon, avslutter Aholainen.

Se tidligere års mammapakker her:

Andre land hermer

I lange tider var Finnland alene om å tilby en slik boks til nybakte foreldre. Men nå har noen land hermet og laget egne bokser. Ett eksempel er Skottland, som de siste årene har delt ut tilsvarende bokser til nybakte foreldre. Under kan du se pakkene for 2018 og 2019. Årets versjon er ikke lansert ennå.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: