Merle kan ha to ulike opphav. På engelsk blir Merle regnet som en variant av kvinnenavnet Meriel, som igjen har blitt til fra kvinnenavnet Muriel. Muriel er engelsk form av et keltisk kvinnenavn, brukt både i Nordvest-Frankrike (området Bretagne) og på de britiske øyene. Det keltiske navnet Muriel er satt saman av to ord som betyr sjø og skinn/glans. På engelsk fins også varianten Meryl, som også har blitt litt tatt i bruk i Frankrike som Méryl. I tillegg blir navnet Merle assosiert med det latinske ordet «merula», som betyr svarttrost.

Sist oppdatert: 5. juli 2019

Så populært er Merle:

38 personer har dette navnet.
I 2020 var Merle på 42. plass i Topp 50 jentenavn i Danmark 2020.

Bruk av navnet Merle i Norge og andre land:

Merle har vært ubetydelig brukt i Norge. Det var 35 med Merle som første eller eneste fornavn ved inngangen til 2019. Noen av jentene/kvinnene med navnet Merle har mest sannsynlig bakgrunn fra andre land i Europa, gjennom familie eller med egen innvandring.

Bruken av Merle har økt mye i Danmark etter år 2000, med 36. plass blant jenter i 2012 som det beste. I første halvår av 2018 var Merle på 50. plass.

I Sverige er det lite eller ikke brukt på 2000-tallet.

I USA har det vært brukt for begge kjønn. Der var det mye rundt 300.—400. plass for jentenavn i første halvdelen av 1900-tallet, og det var siste gang blant de tusen vanligste i 1956. Som guttenavn var det i USA mye rundt 200. plass i første halvdelen av 1900-tallet, og det var siste gang blant de tusen vanligste i 1979.

Derfor fungerer Merle godt nå:

De som bruker Merle for barn i Norge nå på 2000-tallet, kan særlig være inspirert fra bruk i Danmark og andre land. Det har også de tydelig stemte konsonantene m og l, som mange foreldre liker. Dessuten passer Merle for alle dem som liker et navn med tilknytning til natur. Andre slike navn er Erle, Lerke, Lærke, Falk og Ørn fra fugler, og ellers Lilje, Sol, Vår, Storm, Gry og Lilje.

Varianter av Merle:

Meriel, Meryl, Meryll, Muriel, Méryl

Slik uttales Merle

MÆÆR-le, tydelig uttale, og dansk uttale

MÆRL-e, uttale med rl som en lyd på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nordland

MØØL er engelsk uttale, eller og MØØ(r)L med en svakt r-faget ø-uttale

Navn i samme sjanger som Merle

Alberte, Bendix, Bertram, Cecil, Cilje, Davina, Eiler, Erle, Falk, Frederikke, Gerny, Gry, Herolf, Hjalte, Isaiah, Karla, Lerke, Lilje, Lærke, Malou, Malthe, Naja, Nikolaj, Sille, Sol, Storm, Villads, Vår, Ørn, Åsfrid

Du kjenner Merle fra:

Sangere Merle Haggard og Merle Travis, tv-personlighet Merle Ginsberg, karakteren Merle Dixon fra tv-serien «The Walking Dead», bassist Merle Allin, skuespiller Merle Dandridge

Guttevariant(er) av Merle:

Merle

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Topp 50 jentenavn i Danmark 2020
Topp 50 jentenavn i Danmark 2019
Topp 50 jentenavn i Danmark 2013
Topp 50 jentenavn i Danmark 2012
Topp 50 jentenavn i Danmark 2011

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelGry
Neste artikkelLin
DEL