Salmøy

Salmøy

Salmøy

Navnet Salmøy har lang tradisjon i Norge, men er nesten ikke i bruk nå. Et godt valg for deg som ønsker et sjeldent tradisjonsnavn? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 297 Sist oppdatert 23.04.21
Salmøy kan ha blitt til i Norge rundt 1600-1700-tallet, eller kanskje før. Første delen Sal- fins i opphavlig nordiske navn, som i Salmund og Salve. Det betyr hus, og det er samme ordet som sal. Møy betyr ung ugift kvinne. Det fins i Møyfrid, kjent fra 1600-tallet og i nyere navn enn Salmøy, som Veslemøy. Salmøy kan også være laget som en variant av det bibelske navnet Salome, opphavlig fra hebraisk og betyr fred og lykke.

Så populært er Salmøy:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Salmøy i Norge og andre land:

Salmøy er brukt for forskjellige varianter siden 1700-tallet, de fleste i Førde. I 1801-folketellingen var det 17 kvinner med varianter som Salmej, Salmey og Salmøe (øe ble uttalt som ø). I 1865 var det 3 Salmei og Salmøi, og 1 Salmøi i 1910.

Den 01.01.2021 var det 4 jenter/kvinner med Salmøy som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Salmøy godt nå:

Salmøy blir brukt fordi det har tradisjon, har deler som fins i gamle norske navn, og møy er i tillegg et norsk ord som har hatt positiv betydning. Navnet har lydene l og m som er godt likt i dag.

Varianter av Salmøy:

Salma, Salmei, Salmej, Salmey, Salmøe, Salmøi, Salome, Solmøy

Slik uttales Salmøy

SAAL-mø

Navn i samme sjanger som Salmøy

Aasgjerd, Agnesa, Alm, Alstein, Anissa, Bonsak, Cassander, Elbjørn, Elvisa, Gørhild, Hansa, Isaak, Isalill, Kaisar, Loisa, Lysander, Monalisa, Palmar, Rosali, Rosalinn, Sabrine, Salamon, Salina, Salvine, Sarak, Sønke, Vilhjalmur, Øivor, Øli, Øyan, Øygun, Øyolv, Øyonn, Åsny, Åsrunn

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: