NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i Danmark 2023

Navnetoppen i Danmark 2023

Flest babyer født i Danmark i første halvdel av 2023 heter Frida og Noah. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2870 Sist oppdatert 19.01.24
Frida og Noah danket ut Ella og William i toppen i Danmark i fjor. Her er topp 50 mest populære navn i Danmark første halvår av 2023. Mange navn kjenner vi godt igjen, men det er også navn i topplisten som er lite i bruk her til lands foreløpig.

I Danmark publiseres navnestatistikk to ganger i året – i januar og i juli. Januarstatistikken gjelder for første halvår året før, mens julistatistikken er for hele året. Årsaken er å få med så godt som alle barn født det året. Foreldre har nemlig et halvt år på å gi barna sine navn. Her er derfor statistikken for barn født i Danmark første halvår 2023.

– Trenden med økende bruk av nordiske navn ser vi både i Norge og Danmark nå. Det er 13 nordiske guttenavn og 8 nordiske jentenavn i den danske topplisten for første halvår av 2022, noe som er omtrent likt som bruken i Norge i 2022. Men det er ikke de samme navnene i begge landene, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Nye navn i toppen

I 2022 var det Ella og William som hadde førsteplassene, og året før Alma og Oscar. Det skjer ting i toppen fortsatt, og i første halvår av 2023 var det Frida og Noah som var på topp. Navnene var på henholdsvis 4. og 6. plass året før. Nykommere i topp 10 sammenlignet med 2022 var Ellie og Karla for jentene, og Alfred og Arthur for guttene. Ida og Nora falt ut av topp 10 for jentene, og Valdemar og August for guttene.

Ser vi på hele topp 50 var det fire nye jentenavn og ett nytt guttenavn sammenlignet med 2022. For jentene var det navnene Vilde, Solveig, Sofie og Alva, og Kalle for guttene.

Topp 10 jentenavn:

1. Frida
2. Olivia
3. Alma
4. Ella
5. Agnes
6. Emma
7. Ellie
8. Luna
9. Sofia
10. Karla

Topp 10 guttenavn:

1. Noah
2. William
3. Alfred
4. Carl
5. Aksel
6. Emil
7. Oscar
8. Malthe
9. Oliver
10. Arthur

Kilde: Danmarks statistik

Se topp 50 jente- og guttenavn lengre nede i artikkelen.

Navn på vei opp

Jentenavnene som klatret mest i popularitet første halvår i 2023 sammenlignet med 2022 var Hannah (+14 plasser), Aya (+11), Vera (+11), Ellie (+10), Olivia (+7) og Vilma (+7). For guttene var det Asger (+14), Lauge (+10), Alfred (+9), Erik (+8) og Johan (+8).

– Blant disse er det mange opphavlig nordiske navn, som Lauge, Erik og Asger. Ofte er det slik at navn som har vært brukt noen år, går ned og andre som har vært lite brukt noen år, kan bli mer brukt, sier Utne.

Navn på vei ned

Jentenavnene som sank mest i popularitet var Merle (-11), Emily (-10), Freja (-9), Victoria (-7), Ida (-6), Nora (-6), Astrid (-6) og Mille (-6). Guttenavnene som sank mest var Frederik (-10), Albert (-9), Alexander (-8), Nohr (-8), Anton (-5), Storm (-5) og Milas (-5). Så spørs det om Kong Frederik X av Danmark vil snu trenden for Frederik i 2024.

– Det blir spennende å se hvordan det går med Frederik, som er den vanlige danske skrivemåten av Fredrik. Det var mye bruk i Danmark midt på 1980-tallet, da daværende kronprins i tenårene kanskje var noe av inspirasjonen. Siden har det sunket jevnt. Frederik er jo et sterkt tradisjonsnavn i Danmark, og kanskje kombinasjonen av tradisjon og konge slår til nå, sier Utne.

Om dronning Marys navn vil få et oppsving mener han ikke er så lett å si.

– Det hjalp ikke så mye da hun kom inn i den danske kongefamilien, og de siste tiårene har svært få barn fått navnet Mary i Danmark. Men Mary var mye brukt i Danmark for rundt 100 år siden, og det kan jo være tid for at det kommer i bruk igjen. Kanskje virker det bedre med en dronning med navnet enn en kronprisesse, sier Utne.

Populære i Danmark – lite i bruk i Norge

Ser vi hvilke navn i den danske topplisten som er minst i bruk i Norge nå, er det 13 jentenavn og 17 guttenavn som per 01.01.23 (tall for 2024 kommer først i begynnelsen av februar) var brukt av færre enn 1000 personer i Norge. 2 av jentenavnene og 5 av guttenavnene var brukt av færre enn 100.

Her er navnene i den danske topplisten som er minst i bruk i Norge nå (fra minst i bruk): Alberte, Merle, Lærke, Freja, Karla, Rosa, Molly, Aya, Liva, Asta, Clara, Lily og Leonora for jenter, og Lauge, Nohr, Asger, Malthe, Milas, Valdemar, Kalle, Anker, Ebbe, Vilhelm, Holger, Pelle, Frederik, Walter, Luca, Vincent og Elliot for gutter.

– Navn som Karla, Asta, Carl, Lauge, Viggo, Anker, Holger og Ebbe har mye gammel dansk trasjon, men er lite brukt hos oss, sier Utne.

Noen av navnene har mer populære skrivemåter på norsk, som Frøya for Freja, Live for Liva, Lerke for Lærke og Asgeir for Asger, og andre navn er populære i Norge også.

– Noen navn i den danske topplisten har spesiell dansk tradisjon. Slike er Malthe fra tysk og Valdemar opprinnelig fra russisk Vladimir, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: