Gøta

Gøta

Gøta

Gøta passer inn i trendene med å velge nordiske navn, korte navn og navn som slutter på a. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 204 Sist oppdatert 20.04.22
Gøte er et svensk navn. Det kan ha blitt til som en jenteform av guttenavnet Gøte, eller som en kortere form av svenske jentenavnet Göthilda. Gøte er en svensk variant av det opphavlige nordiske navnet Gaute. Gaute og Gøte er nordiske navn kjent fra rundt år 1300. Det betyr gøte (uttalt JØØ-te), som vil si en mann fra området Götaland i Sverige. Göthilda kan være laget i Sverige av deler som Gøt-, som i Gøte, og -hilda. Delen -hilda betyr strid og kamp, og fins både i opphavlig nordiske navn som Bothilda, og opphavlig tyske navn, som Mathilda.

Så populært er Gøta:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gøta i Norge og andre land:

Göta er brukt i Sverige siden tidlig på 1800-tallet. I Norge fins navnet fra sent på 1800-tallet, for folk innvandret fra Sverige og barn født i Norge. I 1910-folketellingen var det 4 jenter/kvinner som het Gøta eller Gøtha, av dem to innvandret fra Sverige.

Den 01.01.2022 var det under 4, men sannsynligvis 3 jenter/kvinner med Gøta som første eller eneste fornavn, og minst 1 med Göta som andre fornavn.

Derfor fungerer Gøta godt nå:

Gøte kan bli brukt fordi det har nordisk opphav og litt tradisjon siden sent på 1800-tallet. Navn brukt rundt år 1900 har kommet litt i bruk ut over 2000-tallet. Noen slike er Emma, Nora, Ella, Selma, Ada, Mathilde, Alfred, Aksel, Gustav, Herman, Ludvig, Theodor, Olav, Sverre.

Varianter av Gøta:

Gøtha, Göthilda

Slik uttales Gøta

JØØ-ta

GØØ-ta kan også ha kommet i bruk 2000, med bokstavrett uttale

Navn i samme sjanger som Gøta

Aake, Aletta, Antoneta, Atalie, Benta, Bitta, Catarina, Christan, Elbjørn, Elita, Gitta, Gønner, Gørel, Gørild, Gørill, Gørli, Gøsta, Henrieta, Jonetta, Jøte, Katarine, Kristan, Margreta, Metta, Olebjørn, Otta, Ryta, Staffan, Sønke, Talleiv, Tamra, Tarina, Vesta, Vigga, Vita, Øli, Årlaug, Åsel

Guttevariant(er) av Gøta:

Gaute, Gøte

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som slutter på a
Navn uten r
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: