Oktavia

Oktavia

Oktavia

Oktavia har lyder som gjør at det passer godt å bruke nå. Men navnet er foreløpig lite i bruk i Norge nå.
Av Babyverden 241 Sist oppdatert 17.01.23
Oktavia er jenteform av Oktavius og Oktavian, og kjent som jentenavn siden rundt år 60 i Romerriket. Oktavian kommer fra det latinske for- og etternavnet Octavius som betyr åtte. Slike navn som betyr åtte, er opprinnelig brukt om nummer åtte av samme kjønn i samme søskenflokk. Men kan også være brukt som nummer åtte uavhengig av kjønn i søskenflokken. Eller det kan være brukt fordi navnet har vært godt likt.

Så populært er Oktavia:

Bruk av navnet Oktavia i Norge og andre land:

Oktavia er brukt i Norge siden tidlig på 1800-tallet. Skrivemåtene Oktavia og Octavia har blitt brukt omtrent like mye, og dessuten er noen få ført inn i register som Ogtavia. Veksling mellom slike skrivemåter kan ha vært tilfeldig fram til tidlig på 1900-tallet. Samlet for skrivemåtene var det 2 i 1865-folketellingen og 57 i 1920.

Den 01.01.2022 var det minst 1, men under 4, jenter/kvinner med Oktavia som første eller enste fornavn i Norge. Noen få hadde det som andre fornavn. Octavia er også i bruk.

Octavia er kjent som navn på konen til romerske keiser Nero rundt år 60.

I Tyskland er navnet kjent i formen Octavia siden 1600-tallet.

Derfor fungerer Oktavia godt nå:

Oktavia blir blant annet brukt fordi det har bakgrunn i et gammelt klassisk navn fra latin. Det er dessuten navn på en romersk keiserinne. Navnet har to vokaler inntil hverandre i hver sine stavelser (ia).

Varianter av Oktavia:

Octavia, Octavie, Oktava, Oktavia, Oktawia

Slik uttales Oktavia

ok-TAA-vi-a

åk-TAA-vi-a

og-TAA-vi-a, vanlig i norsk at k blir uttalt g framfor t

åg-TAA-vi-a

Navn i samme sjanger som Oktavia

Avi, Avina, Benedickte, Brikti, Davin, Davion, Elektra, Elvia, Engebrikt, Evian, Favian, Gustave, Havin, Kavina, Lavina, Livian, Liviana, Mavise, Navin, Navina, Olia, Olian, Oliane, Omelia, Orian, Oriana, Ravin, Savina, Sylviana, Sylviann, Tavge, Viana, Viviane, Xaviera

Guttevariant(er) av Oktavia:

Octavian, Octavianus, Octavio, Octavius, Oktavius, Oktavus

Relaterte lister:

Klassiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: