Odin er navnet på den viktigste guden i norrøn mytologi, religionen før kristendommen kom til Skandinavia rundt år 1000. Man vet ikke sikkert hva navnet betyr, man det blir ofte forklart som vill og rasende. Navnet er språklig beslektet med det tyske ordet wütend som betyr sint.

Publisert: 9. august 2018

Så populært er Odin:

I 2017 var Odin på 46. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2016 var Odin på 48. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

Bruk av navnet Odin i Norge og andre land:

Den første bruken av Odin som mannsnavn i Norge var rundt år 1800. Navnet steg i bruk fra rundt 1830, først på trøndelagskysten og så i Nord-Norge. Det er først og fremst i disse områdene at navnet har vært i bruk, men navnet var ikke særlig populært før 1985.

Fra 1985 har Odin vokst raskt i bruk, men ser ut til å ha stoppet opp siden høyeste plassering så langt i 2014 da navnet var på 42. plass. Navnet falt utenfor topp 50 i 2015, men har vært såvidt innenfor i 2016 og 2017. Rundt 170 gutter får nå navnet Odin hvert år, så selv om navnet er vanlig, er det liten sannsynlighet for å støte på andre med samme navn i barnehagen eller skoleklassen.

Odin er svært lite brukt i andre land, men er svakt stigende i land som Sverige, Danmark, Tyskland og USA. Rundt 900 nyfødte fikk navnet Odin i USA i 2017, noe som ga navnet en 368. plass. I Tyskland har Odin vært litt i bruk siden 1980. Det hadde også en liten topp før 1950.

Derfor fungerer Odin godt nå:

Odins oppsving i popularitet ser ut til å henge sammen med en norrøn bølge der også Trym og Idunn har økt i bruk. Når norske foreldre ønsker seg navn fra gammel tradisjon, historie og kultur, kan noen støte på den lille bruken på 1800-tallet og bli inspirert.

Varianter av Odin:

Oden, Odinn

Slik uttales Odin:
OO-din, med lang uttale av o-en.

Navn i samme sjanger som Odin:

Tor, Trym, Balder, Ask

Du kjenner Odin fra:

Guden Odin i norrøn mytologi. Odin er også navnet på en bok og en figur hos forfatteren Olav Duun.

Jentevariant av Odin:

Odine

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAmanda
Neste artikkelIver
DEL