Marianne

Marianne

Marianne

Av Babyverden 2832 Sist oppdatert 09.08.19
Marianne har blitt til på flere måter. En viktig bakgrunn for mye av bruken i Norge er sammensetning av Mari/Maria og Anne, som er inspirert fra flere land. Maria er et bibelsk navn og kan bety elsket, stor og sterk, sjøens stjerne , opprører eller dråpe fra havet – alt etter hvordan man tolker navnets opphav. Maria er Jesu mor. Anne er en variant av Anna. Anna er et hebraisk navn som betyr nåde (Guds tilgivelse av synd). Anna er navnet til Jesu mormor. Ellers kan Marianne på ulike måter være laget bare av navnet Maria eller en eldre variant av Maria fra arameisk (språk i Israel i gammeltestamentlig tid), slik som Mariam.

Så populært er Marianne:

17642 personer har dette navnet.
I 2022 var Marianne på 388. plass i Topp 504 jentenavn 2022.

Bruk av navnet Marianne i Norge og andre land:

Navnet Marianne ble litt brukt i deler av landet på 1700- og 1800-tallet, men lite tidlig på 1900-tallet. Navnet ble mye brukt i andre halvdelen av 1900-tallet. Det var inne blant ti på topp for første og eneste fornavn i 1959 og etter det fra 1964 til 1984. Den beste plasseringen var 2.-plass i 1981.

Marianne har vært svært lite brukt siden rundt 2010. I 2018 var det 4 barn som fikk navnet Marianne.

I USA var Marianne i topp 1000 fra 1906 til 1991. Siden har navnet vært ute av listen. Nå er ikke Marianne å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Marianne godt nå:

Når Marianne blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det er et navn med gammel tradisjon fra 1800-tallet og før. Men det kan også være fordi det er så lenge siden Marianne var mye brukt (på 1900-tallet), at noen syns det kan passe å ta det i bruk for en ny generasjon.

Navnet har også mange lyder som foreldre liker nå på 2000-tallet. Marianne har de tydelig stemte konsonantene m og n, og det har to vokaler inntil hverandre (ia). Det begynner også med Ma-, som har vi har sett i mange populære navn sent på 1900-tallet og ut over 2000-tallet. Ma- fins blant annet i Maria, Malin, Marius, Martin, Markus og Mathias.

Varianter av Marianne:

Mari-Ann, Marian, Mariana, Mariann, Marianna, Maryan, Maryana

Slik uttales Marianne

mari-ANN-e

Navn i samme sjanger som Marianne

Ann, Arne, Aud, Bente, Bjørg, Eine, Eirik, Elisabeth, Else, Erlend, Erling, Geir, Gunn, Gunnar, Harry, Hege, Helge, Henriette, Hilde, Ingebjørg, Inger, Iselin, Jan, Jane, Jim, Joanna, Jostein, Judith, Karl, Knut, Lillian, Line, Liv, Magne, Marte, Nils, Nina, Petter, Randi, Veslemøy

Du kjenner Marianne fra:

Kunstnere Marianne Ihlen og Marianne Aulie, forfatter Marianne Williamson, politiker Marianne Borgen, skuespiller Marianne Meløy, musikkartist Marianne Antonsen

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn med vakker betydning
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 504 jentenavn 2022

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: