NavnNavnetipsNavnetips til deg som vil være i forkant

Navnetips til deg som vil være i forkant

Velkommen til verden Fartein? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 25461

Navn går i sykluser. Akkurat nå er det navn med mange vokaler og bokstavene l, m og n. Men vil du virkelig være i forkant av trendene bør du heller velge Asta, Inga, Arve, Ingvald eller Hjalmar. Navneforsker Ivar Utne gir deg navnene som er på vei tilbake!

Trodde du at navn som Trygve, Fritjof og Bergliot var på vei til å dø ut? Snarere tvert imot. Dette er navn som kommer tilbake for fullt, skal vi tro navneforsker Ivar Utne.

–Mange foreldre smaker på denne typen navn nå, sier han.

I motsetning til for eksempel USA hvor man til stadighet finner på nye navn og varianter, er vi nordmenn ofte mer tradisjonelle i navnevalget.

– Vi gir ofte navn som finnes i slekten. Men mange ønsker å gå tilbake en 100-120 år i tid. Som regel kjenner de ikke menneskene barnet blir oppkalt etter, og assosierer navnet derfor ikke med gamle mennesker slik generasjonen før dem gjerne gjør, sier Utne.

Han forteller at gamle navn eller sjeldne navn ofte klinger bra igjen, og at det gjerne er de yngste foreldrene som først tar slike navn i bruk.

Utne har delt navnene han tror vil komme tilbake inn i fem kategorier. Felles for dem er at det er lenge siden de var populære, eller at de er så lite brukt over tid at de ikke er utslitt.

Norske middelaldernavn
Disse navnene var mye i bruk for 100-120 år siden, men har lang tradisjon bak seg. De er lite brukt siden, og dermed klare for en ny vår.

Aslaug
Asta
Bergliot
Borghild
Gunvor
Inga

Arve
Erling
Fritjof
Hjalmar
Ingmar
Ingvald
Trygve

Norske navn som ikke er oppbrukt/utslitt
Mange navn får aldri noen stor topp, men brukes over tid av noen få av gangen. Noen av disse var en del i bruk fram til rundt 1950, men så lite at de allerede nå er gode kandidater.

Asbjørg
Eivor
Guri
Herdis
Margunn
Svanhild
Sølvi
Tordis
Vigdis
Åsta

Arvid
Atle
Borgar
Bård
Eilif
Fartein
Narve
Roald
Sigmund
Skjalg
Tarald
Ulf

Navn som forsvant på slutten av 1800-tallet
Noen navn går så sterkt av moten at de rett og slett forsvinner i en periode. Utne forteller at det gjerne er snakk om dialektvarianter.

Hilda
Embjørg
Engel
Gesine
Gulla
Gunla
Jorand
Jorånn
Margit
Ragna
Ragne
Serine
Sølva
Talina

Aslak
Einer
Elling
Ener
Engebret
Engel
Gudbrand
Gulbrand
Gunvald
Helje
Ommund
Reiel
Reier
Svale
Styrk
Tallak
Terkel
Torben
Tørres
Velle

Klassiske greske og latinske navn
Utne har valgt ut noen som ikke har vært så mye i bruk, men som vil være fine å bruke framover.

Abelone
Augusta
Barbro
Barbara
Dorothea
Dorthea
Dortea
Ines
Konstanse

Julius
Severin
Vincent

Utenlandske navn som var populære for 100 år siden
Vi var inspirert av utlandet også for hundre år siden, og noen av navnene som var populære den gang, er allerede på vei oppover. Utne har særlig tro på Pauline, Ågot, Arnold og Otto.

Gjertrud
Magna
Margot
Paula
Pauline
Taletta
Ågot

Arnold
Heine
Hilmar
Monrad
Nils
Otto

Ikke lenge til hild- og borg-navnene kommer tilbake
Ragnhild er et navn som er mye brukt over lang tid, og Utne tror kanskje det er oppbrukt for en stund framover. Men at andre hild-navn kan komme til å klatre på navnelistene, er han ganske sikker på.

– Jeg tror ikke det er så lenge før de kommer. Men kanskje heller Gunhild og Svanhild, sier han.

Det er faktisk ofte slik at navn man ikke assosierer med barn er de som er på vei tilbake. Er man i forkant av trenden, er sjansen stor for at besteforeldre og oldeforeldre vil rynke på nesen og hevde at navnet slett ikke passer til en liten baby. Borg-navnene er av den typen nå.

– En dame ringte meg på 90-tallet og lurte på om hun kunne kalle sønnen sin Simen. For henne var det et navn for gamle menn og ikke for små barn. Mange som het Simen var veldig gamle på denne tiden. Men det som skjedde var jo at Simen kom tilbake for fullt, og hadde en veldig bølgetopp kort tid etterpå. Borg-navene er der nå. De kan godt komme til å få en bølge snart, sier Utne.

Navn som var på moten på 1920-tallet og senere tror ikke Utne kommer tilbake helt ennå. Dette gjelder for eksempel navn som Bjørg, Frode, Kjell og Harry. Årsaken er at det er mange nålevende med det navnet, og det føles oppbrukt. I en overgangsperiode blir ofte navn brukt som andre fornavn. Men først etter hundre år, dukker de ofte opp igjen som gode alternativer som første eller eneste fornavn.

Ikke hør på besteforeldrene!
Å fortelle hva den lille i magen eller den vesle nyfødte skal hete er en stor opplevelse for foreldre. Da kan det være vondt å bli møtt med skepsis hos nær familie. Men Utne mener det er helt naturlig.

– Det er håpløst for mange å høre på besteforeldre og oldeforeldre når det gjelder navn. De er preget av sin generasjon og har en helt annen oppfatning. Det hender at navnevalg fører til krangel i familien, men navnene jeg har nevnt er av typen man godt kan tenke på å ta nå, avslutter Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: