Fritjof

Fritjof

Fritjof

Av Babyverden 516 Sist oppdatert 06.07.20
Fritjof, og Fridtjof, er et gammelt nordisk navn fra middelalderen, men bare fra en oppdiktet historie fra rundt år 1300. Det er satt sammen av deler som betyr fred/beskyttelse og tyv/røver.

Så populært er Fritjof:

103 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Fritjof i Norge og andre land:

Fritjof kom i bruk som guttenavn fra tidlig på 1800-tallet, nesten likt fordelt mellom formene Fritjof og Fridtjof. Formene Fridtjov og Fritjov kom også tidlig i bruk. Grunnen til ulike skrivemåter var at d-en ble hentet fra den opphavlige første delen frid, som her betyr beskyttelse (og fred), og videre at den siste bokstaven i norrønt ble skrevet med -f, men uttalt som v.

Navnet ble hentet fram tidlig i perioden da navn fra middelalderen ble tatt i bruk på nytt. Fridtjof var inspirert av en fortelling fra middelalderen, «Fridtjofs saga». Den første bæreren var faren til polhelten og diplomaten Fridtjof Nansen.

Navnet ble noe brukt i andre halvdelen av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Det nådde høyest sent i 1890-årene, som var tiden da Fridtjof Nansen hadde gjennomført sine store ishavsekspedisjoner, blant annet til Nordpol-området i 1895-1896.

Ved inngangen til 2020 var det 106 Fritjof, 425 Fridtjof og 84 Fridtjov.

Derfor fungerer Fritjof godt nå:

Fritjof blir brukt fordi noen foreldre liker gamle nordiske navn eller navn med norsk tradisjon. Det kan også være inspirert av Fridtjof Nansen, som har vært presentert i mediene i mange sammenhenger. Navnet har vært lite brukt så lenge at det kan passe å bruke det når som helst.

Varianter av Fritjof:

Fridtjof, Fridtjov, Frithjof

Slik uttales Fritjof

FRITT-jåff

Navn i samme sjanger som Fritjof

Andris, Berith, Brynjulf, Catarina, Dordi, Efrem, Eilev, Eldri, Enes, Franz, Frede, Frederic, Fridlaug, Grim, Grunde, Gudveig, Gunnstein, Hallfrid, Hendrik, Ingrida, Janniche, Joacim, Joveig, Manfred, Oddfrid, Oddhild, Ragnfrid, Sigfred, Villemo, Åke

Du kjenner Fritjof fra:

Barne-tv-serien «Fritjof Fomlesen» på NRK

Jentevariant(er) av Fritjof:

Fridtjoffa, Fridtjovna

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: