Julin

Julin

Julin

Julin er både et nordisk og et klassisk navn.
Av Babyverden 619 Sist oppdatert 31.05.23
Guttenavnet Julin har flere opphav. Det kan ha blitt til fra jentenavnet Juline, fra guttenavnet Julius, og fra det opphavlig svenske etternavnet Julin. Jentenavnet Juline har to opphav, både norsk og latinsk. Juline kan blant annet være laget av guttenavnet Jul. Jul kommer fra det gamle nordiske mannsnavnet Gyrd. Gyrd blir forklart på to måter. Det kan være satt sammen av gud (gammel nordisk gud) og av et ord som betyr fred. Gyrd har også blitt forklart med ordet gjord vil si bånd og reim. Gjord kan ha blitt brukt til inngjerding eller til å holde dyr bundet. Juline blir også regnet som variant av de romerske og latinske navnene Juliane, Julia og Julius. De navnene har opphav fra det romerske slektsnavnet Julius, uten kjent betydning. Julin kan også være laget direkte fra guttenavnet Julius, med delen Jul- og endingen -in. Endingen -in var noe brukt for å lage guttenavn på 1800-tallet, slik som i Olin og Gjertin av gutte- eller jentenavn som Ole, Oline, Gjert og Gjertin, og Bertin av Berte eller guttenavn med Bert som del, f.eks. Albert. Det svenske etternavnet Julin kan også ha opphav i Julius. Også i svenske etternavn er endingen -in mye brukt.

Så populært er Julin:

Bruk av navnet Julin i Norge og andre land:

I Norge ble Julin brukt fra sent på 1700-tallet, men mest i andre halvdelen av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Mest utbredt var navnet i 1920-folketellingen, med 59 menn, nesten halvparten av dem i Nordland, ellers spredd over landet.

Den 01.01.2023 var det i Norge under 4 eller ingen menn med Julin som første eller eneste fornavn, og 57 med Julin som etternavn.

Derfor fungerer Julin godt nå:

Julin kan bli brukt fordi det har litt tradisjon. Navnet har den de godt likte stemte konsonantene l og n. Julin kan også bli brukt fordi det er en sjelden variant til det mye brukte Julian.

Varianter av Julin:

Julian, Juliano, Julinho, Julius

Slik uttales Julin

ju-LIIN

Navn i samme sjanger som Julin

Alesalina, Antonetta, Baltser, Baltzer, Bernhardina, Berthinius, Bertinus, Didrikke, Eberhart, Edon, Edrikke, Eilertine, Elvina, Endrea, Florenea, Gudina, Gustavea, Ivardius, Jendina, Jensenius, Jensina, Jørgina, Malenea, Mikke, Oletta, Ovidea, Randina, Sørina, Talletta

Jentevariant(er) av Julin:

Julia, Juliana, Julie, Julina, Juline, Julinha

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: