Frode

Frode

Frode

Frode var særlig mye brukt på 1970-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3052 Sist oppdatert 09.08.19
Frode er et opphavlig nordisk navn fra middelalderen. Sannsynligvis har det blitt til i Danmark. Frode betyr kunnskapsrik og klok. Frode er et opprinnelig tilnavn (kallenavn) som først har blitt brukt beskrivende om menn som er kloke/kunnskapsrike.

Så populært er Frode:

10903 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Frode i Norge og andre land:

Frode er kjent i Norge på 800- og 900-tallet. Deretter var det det noe brukt på deler av Østlandet fra 1300-tallet fram til tidlig eller midt på 1800-tallet.

For hele landet var det en bratt stigning fra 1940-årene og fram til rundt 1975, og det sank brått gjennom 1980-årene. Frode var blant ti på topp fra 1972 til 1977, med fjerdeplass i 1974 som det beste. Veksten kom samtidig med barnefortellingen «Dag fra skogene» av Bernhard Stokke, utgitt 1941 og mye lest i samtiden. Frode var navn på en sentral figur der.

Frode har nesten ikke vært brukt siden 2010 og foreløpig fram til 2018. I 2018 var det færre enn fire og kanskje ingen barn som fikk navnet Frode.

Frode er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Frode godt nå:

Når Frode blir brukt i noen få tilfeller nå ut over 2000-tallet, er det trolig helst fordi det er et gammelt nordisk navn. Det er også kort og greit å si og skrive, og passer med trenden med kortere navn nå ut over 2000-tallet.

Varianter av Frode:

Froder, Frodi, Frodo

Slik uttales Frode

FROO-de

Navn i samme sjanger som Frode

Anita, Bente, Berit, Bjørnar, Einar, Fredrik, Gunn, Harald, Helge, Jeanette, Jim, Joanna, John, Jonny, Jorun, Jorunn, Jostein, Karianne, Karin, Kjell, Kristian, Kristine, Lars, Leif, Linn, Malin, Marius, Nanna, Oddlaug, Oddleif, Ragna, Runa, Signy, Sissel, Solveig, Sten, Stig, Tonje, Øystein

Du kjenner Frode fra:

Vokalist Frode Alnæs, fotballspillere Frode Kippe, Frode Grodås og Frode Olsen, forfatter Frode Grytten, psykolog og forfatter Frode Thuen, musiker Frode Rønli

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: