Jul

Jul

Jul

Hvis man kan hete August og være født når som helst på året, burde det jo være mulig å bruke navnet Jul til et barn født når som helst på året også? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1110 Sist oppdatert 12.11.19
Jul kommer fra det gamle nordiske mannsnavnet Gyrd. Gyrd blir forklart på to måter. Det kan være satt sammen av gud (gammel nordisk gud) og av et ord som betyr fred. Gyrd har også blitt forklart med ordet gjord vil si bånd og reim. Gjord kan ha blitt brukt til inngjerding eller til å holde dyr bundet. Det gamle navnet Gyrd har blitt til Gjurd og videre til Jur på Vestlandet og til Jul på Østlandet, Trøndelag i deler av Nord-Norge. L-en i Jul har blitt med at rd i Gjurd blitt til tjukk l, på samme måten som i ordet fjord.

Så populært er Jul:

65 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jul i Norge og andre land:

Juul og Jul var i bruk fra rundt ar 1400 til begynnelsen av 1900-tallet. Rundt 100 hadde navnet i 1801, helst skrevet Juul og Juel. 750 hadde navnet i formene Jul, Juul og Juel i 1910, flest registrert som Jul. Per 01.01.19 var det kun 61 personer ved navn Jul og 31 personer ved navn Juul i Norge.

Jul er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Jul godt nå:

Dersom Jul blir brukt på 2000-tallet kan det være særlig fordi det er et gammelt tradisjonsnavn. Dessuten har det den populære stemte konsonanten l. Som kort navn passer det også fint inn ut over 2000-tallet. Det passer jo også når en vil velge navn fra en tid på året.

Varianter av Jul:

Gjurd, Gudrød, Gyrd, Juel, Jur, Juul

Slik uttales Jul

JUUL, både med vanlig l og tjukk l

Navn i samme sjanger som Jul

Angelique, Augustus, Birgithe, Bram, Caspar, Debora, Ellbjørg, Engel, Erick, Ezekiel, Filipe, Gloria, Hagar, Heming, Hildbjørg, Immanuel, Ingerid, Jakop, Kaspar, Kaspara, Leidulv, Matja, Morris, Natanael, Ofelia, Pil, Reid, Rodney, Sveinar, Timea, Timmy, Tommie, Turte, Vasil, Yoel

Du kjenner Jul fra:

Høytiden jul

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: