Marton

Marton

Marton

Marton er både et norsk og et ungarsk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 656 Sist oppdatert 25.03.22
Marton har to opphav, norsk og ungarsk. I Norge er Marton laget. Det kan være av navn med Mar- eller Mart- først, og -ton som siste del. Slike navn kan blant annet være Marte, Martin og Anton. Marte har to opphav, enten fra Margareta eller fra Marta. Margareta ble tatt i bruk både på gresk og latin og betyr perle. Lenger tilbake har navnet opphav i persisk. Marta fins i Bibelen og kommer fra språket hebraisk og betyr husmor, altså den som styrer i hjemmet eller huset. Martin og det opphavlige Martinus er et latinsk navn som kommer fra det romerske gudenavnet Mars. Betydningen av navnet er ukjent. Anton kommer fra latinske Antonius. Navnet er opprinnelig et latinsk etternavn, og det er usikkert hva navnet betyr. Dessuten er Marton ungarsk form av Martin. Marton er også etternavn. Det har ungarsk bakgrunn fra fornavnet.

Så populært er Marton:

117 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Marton i Norge og andre land:

Marton er kjent i Norge fra tidlig på 1800-tallet, i kirkebøker. I 1910-folketellingen var det 36 menn som het Marton. Navnet var mest brukt på 1930- og 1940-tallet. De fleste med navnet i Norge har fornavnet fra det norske opphavet.

Den 01.01.2022 var det 117 gutter/menn med Marton som første eller eneste fornavn. Samtidig hadde 24 Marton som etternavn. Etternavnsbærerne har ungarsk bakgrunn.

Derfor fungerer Marton godt nå:

Marton blir brukt fordi det har tradisjon. Navn brukt rundt år 1900 kommer ofte i bruk ut over 2000-tallet. Navn fra den tiden og som kommer tilbake nå, er blant andre Oskar, Aksel, Alfred, Sigurd, Sverre og Einar.

Varianter av Marton:

Anton, Martin, Morten

Slik uttales Marton

MAAR-ton

MAR-tån, på mange europeiske språk utenfor Skandinavia

MAART-on, ofte med RT uttalt som én lyd, slik som i «stort», på Østlandet, i Trøndelag og nordover

Navn i samme sjanger som Marton

Almar, Berthe, Dorte, Egon, Ellisiv, Elna, Ervin, Gert, Gunda, Gunnbjørg, Gyrid, Hartløv, Herbjørg, Jette, Jorund, Kristen, Lynette, Maritha, Marthea, Martyn, Maryana, Masud, Maylinn, Mykola, Myroslava, Nadiia, Nicolas, Olander, Synneva, Tonny, Tosten, Tov, Ånund

Du kjenner Marton fra:

Skuespillere Marton Behr og Marton Csokas, fotballspillere Márton Eppel, Márton Fülöp, Gábor Márton og Márton Dárdai, tennisspiller Márton Fucsovics, håndballspiller Gréta Márton, politiker Márton Gyöngyösi, komponist Márton Illés, alpinist Márton Kékesi

Jentevariant(er) av Marton:

Marta, Marte

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: