Vivikke

Vivikke

Vivikke

Vivikke betyr liten kvinne.
Av Babyverden 188 Sist oppdatert 30.05.23
Vivikke er en variant av Vivike og Viveke. Viveke er opphavlig nordtysk og frisisk (nord i Nederland). Navnet blir forklart på flere måter. På nederlandsk blir navnet i formen Wiveke forklart med to deler som betyr kvinne (viv) og liten (ke), altså liten kvinne. Viveke blir også sett på som en nordisk variant av Vibeke. Vibeke blir på nederlandsk forklart på samme måten som Viveke, men Vibeke blir ellers også forklart med deler som betyr strid og liten. Vivikke blir skrevet med to k-er fordi det har trykk på siste staving. Også Vibeke har ofte trykk på siste stavelse på Vestlandet, og det er en sammenheng mellom disse navnene og uttalene.

Så populært er Vivikke:

Bruk av navnet Vivikke i Norge og andre land:

I Norge ble Vivikke særlig brukt på 1800-tallet. Variantene Vivike og Veveke ble brukt fra 1700-tallet. Det har blitt mest brukt i Nord-Norge, men også ellers vært litt spredd over hele landet. Fram til tidlig på 1900-tallet kan flere skrivemåter, blant annet med k og kk blitt brukt om samme personer.

Den 01.01.2023 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Vivikke som første eller enste fornavn i Norge, og 13 Viveke.

Derfor fungerer Vivikke godt nå:

Vivekke kan bli brukt fordi det har tradisjon. Navn som ender på -ike og -ikke minner også om gammel tradisjon, som i Frederikke, Henrikke, Ulrikke og Jannike.

Varianter av Vivikke:

Vevike, Vibecke, Vibeke, Vibekke, Vikka, Viveke, Vivike, Wibecke, Wibeke, Wibekke, Wiburg, Wigburg, Wiveke, Wivike, Wivikke

Slik uttales Vivikke

vi-VIKK-e

Navn i samme sjanger som Vivikke

Advik, Aivis, Anikka, Deivid, Diderikke, Divin, Divina, Edrikke, Eivi, Hartvik, Henrikka, Hivi, Hivin, Ivica, Ivita, Kvike, Livi, Livian, Liviana, Livinia, Ludivine, Maivi, Nivin, Nivine, Olivie, Raivis, Sivi, Sørina, Tatevik, Thevika, Vik, Vika, Vikki, Viva, Viveca, Viviana, Vivvi, Wivian

Guttevariant(er) av Vivikke:

Vivek

 

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: