Neglene til spedbarn kan med fordel rives kortere. Men hvordan går man egentlig frem? Og lar det seg gjøre på alle små negler?

Sist oppdatert: 1. februar 2019

Elise H. Winther, Helsesøster

De små neglene
Mange foreldre har kommet til skade for å klippe spedbarnet sitt i fingeren under negleklippingen. Selv om det som regel er helt ufarlig, er det ikke en spesielt morsom opplevelse for verken foreldre eller barn. Grunnen til at dette har lett for å skje, er at det hos små barn vokser litt hud med ut under neglen.

Må neglene kortes ned?
Det er helt greit å vente med negleklippingen. For mange spedbarn gjør det ikke noe om neglene er litt lange. Det er først hvis du opplever at neglene ofte henger fast i tøyet eller at de små klorer seg selv, at det kan være lurt å korte dem litt ned.

Slik river du neglene
Hvis du først skal korte ned neglene til babyen din, kan det være en fordel å rive i stedet for å klippe. Dette kan bli en bedre og tryggere opplevelse for alle parter i den første tiden hvor neglene fortsatt er bløte nok til det. Helsesøster Elise H. Winther forklarer hvordan du kan gå frem:

– Når du skal rive neglene til barnet ditt litt kortere, kan du enten starte med å vippe neglen opp og ned eller pirke på siden av den til den deler seg. Deretter kan du forsiktig rive den ytterste delen av. Det kan være litt vanskelig, siden babyer har en tendens til å sprelle litt med armer og ben. Men det er flere ting du kan gjøre for at det skal gå litt enklere:

  1. Start med å velge et sted og en posisjon hvor du kan få et godt grep om fingre og tær. Sørg også for å velge et tidspunkt hvor babyen din er avslappet, for eksempel mens hun sover, mens du ammer eller etter et bad, når neglene er ekstra bløte.
  2. Vipp neglen forsiktig opp og ned eller pirk litt i siden til du får løs tuppen. Neglene til spedbarn er ofte så bløte at det er enkelt å bøye dem, og hos mange små løsner neglen helt av seg selv.
  3. Når neglen har løsnet, kan du forsiktig skrape eller rive av den ytterste delen. Gjør det langsomt, så du ikke risikerer å rive av for mye av den. I stedet for å rive, kan du også «skrape» neglen av. Noen synes at dette gir litt bedre kontroll på neglen.

 

Når neglene er for tykke til å rives
Hos noen spedbarn er neglene så tykke allerede fra starten av, at det må en neglesaks til. Et godt tips er å bruke en neglesaks i stedet for en grovere negleklipper. På den måten blir det lettere å unngå å klippe i huden. Når du klipper neglene, er det viktig at du ikke klipper dem i en bue.

Neglene skal klippes rett av, men det kan være en god idé å file kantene litt. Ellers risikerer man at de spisse hjørnene henger seg opp i klærne. Men du må passe på å ikke file dem for langt inn på siden. Det kan nemlig føre til inngrodd negl, og det kan gjøre vondt, forklarer helsesøster Elise H. Winther.

Hvilken neglesaks burde du velge?
Det finnes et relativt stort utvalg av negleklippere og neglesakser. På generell basis er det best å unngå å bruke negleklippere. Til gjengjeld kan de fleste neglesaksene brukes. Det er imidlertid en god idé å unngå spisse ender, og i stedet gå for en saks med avrundet snute. Det er ofte mye aktivitet med armer og ben de første månedene, og det kan derfor være fort gjort å komme til å stikke barnet hvis saksa har spiss ende.

Lykke til med negleklippingen – eller -rivingen!

Synes du artikkelen var interessant?
Meld deg på til Skoringen Barnas univers og få masse inspirasjon og informasjon om barnesko og -føtter. Alt sammen direkte til din innboks.

Hva synes du om artikkelen?