BabyKostholdHvor mye morsmelkerstatning skal barnet ha?

Hvor mye morsmelkerstatning skal barnet ha?

Følg pakningens anbefalinger på mengde når du blander sammen morsmelkerstatningen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 65613
Dersom barnet ditt får morsmelkerstatning, er det viktig at du følger anvisningen på pakken. Du skal hverken gi babyen mindre for å drøye pulveret, eller mer enn det som står anbefalt.

En nyfødt baby har magesekk på størrelse med en valnøtt. Det sier seg selv at det ikke er plass til mye væske, kanskje bare én til to teskjeer. Men etter hvert som babyen vokser, øker også mengden morsmelkerstatning (mme) den trenger.

Her er en oversikt HIPP har på sin morsmelkerstatningspakke, Combiotik 1.  Den er veiledende og viser hvor store porsjoner barnet bør ha ut fra behov og alder:

Barnets alder           Mengde mme pr måltid                    Antall måltider pr døgn
1-2 uker                    70 ml                                                  7-8
3-4 uker                    100 ml                                                5-7
1-2 måneder              135 ml                                                5-6
3-4 måneder              170 ml                                                5
5-6 måneder              200 ml                                                4-5
6 måneder                 235 ml                                                4

Ulike produsenter kan ha små variasjoner i forhold til sine produkter. Her kan du se ett til eksempel, Nestlé sin doseringstabell.

Ifølge Helsenorge.no er det viktig at du følger de anbefalingene som er angitt på de ulike produsentenes pakker. Etter hvert utgjør dette rundt én liter i døgnet.

Dersom barnet ditt bare (eller nesten bare) får morsmelkerstatning, bør det, ifølge helsenorge.no, starte med fast føde fra 4 måneders alder – hvis det er modent for det.

Det er ifølge Matportalen ikke skadelig om barnet iblant får mer enn maksimal mengde morsmelkerstatning. Men får barnet mer enn én liter over tid, vil det for de aller fleste barn over tre måneder bety større energiinntak enn energiforbruk, og det kan derfor være fare for utvikling av overvekt.

Det er viktig å ha god dialog om barnets kosthold med helsesykepleier. Ved å følge babyens vektutvikling, kan dere tilpasse mengden morsmelkerstatning – slik at barnets vektutvikling samsvarer med helsestasjonens vekstkurver. Spesielt viktig med nøye oppfølging er det dersom barnet får mer enn én liter morsmelkerstatning i døgnet over tid. Matportalen forteller at rask vektøkning i spedbarnsalder og de første to-tre leveårene er forbundet med økt risiko for utvikling av overvekt.

Dersom du kombinerer morsmelkerstatning med amming, kan du snakke med helsesykepleier om hvor mye erstatning babyen bør få.

Lytt til podcast om flaskemating her: 


Tips ved tilberedning av morsmelkerstatning:

– Dersom du blander til morsmelkerstatningen selv, sier Helsenorge.no at vannet bør holde minst 70 grader når pulveret tas i.
– Tilsett nøyaktig mengde pulver til vannet. For mye eller for lite pulver i forhold til vann kan gjøre barnet sykt.
– Bruk måleskje. Fyll måleskjeen løst og stryk av toppen med en kniv. Skru på smokk og kork. Bland ved å riske forsiktig. Avkjøl til blandingen kjennes lunken.
– Du kan bruke morsmelkerstatning beregnet på nyfødte (merket med 1) så lenge barnet har behov for morsmelkerstatning, det vil si hele det første året. Barn under seks måneder skal ikke ha tilskuddsblanding, det vil si erstatning som er merket med 2, 3 eller 4.
– Noen barn legger ikke på seg tilfredsstillende, selv om de får mengden morsmelkerstatning de skal. Kanskje reagerer barna på erstatningen. Er dette tilfellet med ditt barn, bør du ta kontakt med fastlege eller helsesykepleier. Kanskje må dere over på en annen type erstatning.

Videoen er hentet fra YouTube

Helsenorge.no har flere videoer om morsmelkerstatning på denne siden.

Hvor viktig er det at vannet er minst 70 grader?

Nestlé skriver på sine nettsider at du kan kjøle ned det kokte vannet til 40 grader før du har pulveret i, og Hipp sier du kan ha pulveret i når vannet er kjølt ned til 40-50 grader. Helsedirektoratet er helt klare på at deres anbefaling er minst 70 grader, dette for å unngå at pulveret inneholder bakterier. Her kan du se en video fra TV2 Hjelper deg som tar opp denne problemstillingen. Moren til lille Odin mener sønnen ble syk av morsmelkerstatning.

Ammehjelpen skriver at anbefalingene om at morsmelkerstatning bør tilberedes med vann som holder minst 70 grader får konsekvenser for bruken av såkalte melkemaskiner/blandeapparater. Dette er en type maskin som kan sammenlignes med en «kaffemaskin» som blander morsmelkerstatning til drikkeklar temperatur.

Ammehjelpen har fått spørsmål fra mange foreldre bruker disse maskinene daglig, hvor de lurer på om det er trygt å bruke maskinene. Ammehjelpen har fått følgende svar fra Helsedirektoratet og Mattilsynet:

«Morsmelkerstatning bør tilberedes med kokt vann som har en temperatur på minst 70 grader når det blandes med pulveret. Blandeapparater som ikke ivaretar dette, kan vi ikke anbefale. Det er flere typer blandeapparater på markedet, og vi har dessverre ikke anledning til å vurdere hvert enkelt

Ammehjelpen konkluderer derfor med at disse melkemaskinene kan altså ikke anbefales – med mindre vannet som blandes med pulveret holder minst 70 grader. Ammehjelpen kjenner ikke til noen maskiner som møter dette kriteriet.

Kilder:
Helsenorge.no
Matportalen.no
Hipp.no
Nestle.no
Ammehjelpen.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: